İzmir de Ulaşım

ANLAŞMALI MATBAALARA SEMİNER

İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı ve İzmir Matbaacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın ortaklaşa düzenlediği “Anlaşmalı Matbaalar Eğitim Semineri” bu yıl İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin konferans salonunda gerçekleşti.

20 Ocak 2015 Salı 16:53
ANLAŞMALI MATBAALARA SEMİNER 


İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı ve İzmir Matbaacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası'nın ortaklaşa düzenlediği “Anlaşmalı Matbaalar Eğitim Semineri” bu yıl  İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği'nin konferans salonunda gerçekleşti.

Seminere İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin, İzmir Matbaacılar Esnaf ve Sanatlarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Geçtan, İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu, Türkiye Matbaacılar Federasyonu Başkanı Hüseyin Gürbüz, Vergi Dairesi Başkanlığı uzmanları ve anlaşmalı matbaalar katıldı.     
“TABAN FİYAT LİSTEMİZ REFERANS OLSUN”
İzmir Matbaacılar Esnaf ve Sanatlarlar Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhun Geçtan şunları söyledi, “Bugün burada İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı ile anlaşmalı matbaa olarak çalışan meslektaşlarımızın mevcut bilgilerini tazelemek, Kasım 2012 tarihindeki son toplantımızdan bugüne ilk defa anlaşma imzalayan meslektaşlarımızı bilgilendirmek, eğitmek, uygulamada karşılatıkları sorunlara çözümler üretip bu sorunların giderilmesine çalışmak, yeni düzenlemeler hakkında bilgi sahibi olmak için bir araya gelmiş bulunuyoruz. Yaptığımız toplantılarda en çok tartışılan konu imalatını yaptığımız maliye anlaşmalı belgelerin ebatları, nüshaları, kağıt cinsleri devlet tarafından belirlenmiş olup belirli bir standartta olmasına rağmen, imalatını yaptığımız bu belgelerin belirli bir taban fiyatının olmaması nedeniyle meslektaşlarımız arasında yaşanan ciddi sıkıntılardır. Bu sıkıntıları giderebilmek için 2009 yılında bir taban fiyat listesi hazırladık. Serbest piyasa ekonomisine rağmen fiyat listemiz bugün ülkemizdeki diğer oda ve derneklerce de kabul görmüş ve uygulanmaya çalışılmaktadır. Bizim arzumuz ve beklentimiz vergi dairesi başkanlığınca yapılan denetleme ve incelemelerde anlaşmalı belgelerin basımında odamızın taban fiyat listesinin referans olarak kabul edilmesidir.
ANKARA NİÇİN TEKEL? 
İkinci bir konu ise bizler gibi küçük esnaf ve sanatkar olan Türkiye'deki on binlerce basit usül vergi mükellefi esnafımızın faturaları neden Ankara'da tek bir matbaa tarafından basılıyor? Yurdumuzun dört bir yanında binlerce anlaşmalı matbaa varken neden biz anlaşmalı matbaalar basamıyoruz?  Arzu edilen ve beklenen basit usül vergi mükellefi esnafımzın fatura basım işinin Ankara'daki tek bir matbaanın tekelinden çıkartılıp anlaşmalı matbaaların basabilmelerine imkan sağlayacak bir yönetmelik değişikliği ile bu pazarın yurdumuzdaki tüm anlaşmalı matbaalara adaletli bir şekilde pay edilmesidir.” 
“İZMİR VERGİDE 1. SIRADA”
İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Zekeriya Mutlu ise Matbaacılar Odası'nın bugüne kadar çalışmalarıyla her zaman yüzlerini güldürdüğünü belirterek, “Bugün burada yapmak istediğimiz şu,  anlaşmalı matbaaların bugüne kadar karşılaştıkları sorunları tartışmak ve çözmek. Zaten bugüne kadar Vergi Dairesi Başkanım ve arkadaşlarım sizlere bu konuda yardımcı oldular. Vergi dairesi ile olan ilişkilerimizi çok iyi bir şekilde bugüne getirdik. Bu iyi ilişkilerin sonuçları var, İstanbul'dan sonra İzmir vergi tahsilatında 2. Sırada. Aslında İstanbul ile İzmir'i kıyaslamak çok doğru değil. Bana göre İzmir vergi açısından Türkiye'de 1. sıradadır. Bunu vergi dairesi ile olan iyi ilişkilerimize borçluyuz. Bu anlamda emeği geçen herkese çok teşekkür ediyorum” diye konuştu.
“KENDİMİZİ DÜZELTECEĞİZ”
Mutlu sözlerine şöyle devam etti, ”Dünya değişiyor, Türkiye değişiyor, teknoloji değişiyor. Bizde bu işi yapana insanlar olarak bunları takip etmek zorundayız. Bu değişimleri takip ederken bizde esnaf teşkilatı olarak elimizden gelen katkıyı koymaya çalışıyoruz. Ayrıca anlaşmalı matbaaların işlem yaparken ne gibi sorunlarla karşılaştığını burada bu işi yürüten arakdaşlara açık yüreklilikle sormanızı istiyorum. Anlaşmalı matbaalar eğitim seminerinde amacımız budur. Burası sorunların çözüleceği yerdir. İzmir'in işinin daha yükseklere çıkabilmesi, daha iyi olabilmesi için karşılıklı diyalog çok önemlidir. Benim anladığım şu, “bizim 10 liraya yaptığımız işi 5 liraya yapanlar var” diyorsunuz. Bu noktada kendi kendimizi düzelteceğiz. Biz, mesleğimize saygılıysak, biz kendi işimize saygılıysak, kendi işimizi daha iyi yapmak adına çaba sarf ediyorsak böyle yapan arkadaşa durumu izah edeceğiz. Kendi içimizde bunu eksik yapana, düşük yapana müdahale etmeliyiz. Bu işin çözümü buradadır.” 
İzmir Vergi Dairesi Başkanı Rıfat Engin ise şunları söyledi, “Bizim görevimiz bizden bir şekilde yardım isteyen, bilgilendirme isteyen tüm sivil toplum kuruluşlarına bu tür açıklamaları yapmaktır. Matbaacılık çok önemli bir meslektir. Osmanlı'nın çöküşünü bile matbaanın bu topraklara 300 yıl geç gelmesine bağlayabiliriz. Matbaa kültürün temeli, medeniyetin gelişmesi ve kanunun kaynağını oluşturmasından dolayı çok değerlidir. Anlaşmalı matbaaların yapığı işin bilincinde olması, işi kuralına göre yapması  hem bizler için, hem sizler için büyük önem arz etmektedir. Çünkü bizim tüm vergi düzenimiz sizin basmış olduğunuz belgeler ile yürütülmektedir. Dolayısıyla işin başından bu işi kuralara uygun yaptığınız takdirde hem siz hem de biz sıkıntı yaşamadan işlerimizi yürütme fırsatı bulmaktayız.”
 
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 6942 kez okundu
Yükleniyor...