09 Temmuz 2025 Çarşamba
KALİTESİZLİĞİN SİYASAL MALİYETİKalitesizlik maliyetini açıklamadan önce “Kalite” konusuna kısaca değinmekte yarar var. Kalite, değişken bir kavramdır.![]()
Kalitesizliğin işletmelere olan maliyeti, satışların/cironun % 25’i kadardır! Görünmeyen kalitesizlik maliyetleri ise; itibar–güven–imaj kaybı, müşteri memnuniyetsizliği, pazar kaybı vs. şeklindedir. Kalitesizliğin siyasal hayatta maliyeti ise, oy kaybıdır, yeni üye ve yandaş kazanamamak ve iktidar olamamak yada iktidar kaybetmektir.
Kalitesizlik maliyetini açıklamadan önce “Kalite” konusuna kısaca değinmekte yarar var. Kalite, değişken bir kavramdır. Kaliteli olma yolculuğu sonsuzdur. Hep mükemmeli aramaya devam edilir. Mesela, bir hizmetin kalitesi 10 yıl önce mükemmel iken, bugün kaliteli olmayabilir. Ya da sıfır hata çalışan, kaliteyi üst düzeyde uygulayan bir iş süreci, gelişmeler kapsamında, çağın gerisinde kalabilir. O yüzden kalite süreçleri dinamiktir. Bu yüzden kalite süreci uzun bir yolculuktur. Sıfır hata noktasına ulaşmak için, sürekli gelişim mantığıyla hareket edilmeli, strateji buna göre şekillenmelidir. Siyasal faaliyetlerdeki sıfır hata ise ülke çıkarına doğru politikalar üretmek, üretileni desteklemek yada geliştirerek yön vermekle olur.
Kalite bir maliyettir. Çünkü, kalitenin artması için işletmeler önemli bütçeler ayırırlar. Bu şekilde kaliteyi önemseyerek, gerek insan kaynağını ve gerekse süreçleri (yazılım, donanım, etkinlik, verimlilik vs) mükemmelleştirmeye çalışırlar. Siyasal ortamdaki maliyet ise, kaybedilen bir oy, kazanılamamış bir oy , bir sandalye ve kaybedilmiş toplam oy stoku ve iktidardır. Siyasal hayatta maliyet, politika üretebilen insan kaynağının farkında olmak, değer vermek ve süreçler içinde zenginleşmesini sağlamakla ölçülür.
Peki hiç düşündünüz mü? Ürünün, ya da süreçlerin kalitesiz olmasının maliyeti nedir? Aslında bu sorunun yanıtı o kadar kolay değil. Çünkü, işletmeler, yöneticiler, sermayedarlar, kaliteye harcadıkları kaynakların bütçelerini yakından takip ederler, ancak kalitesizliğin maliyetini, işletmeye kaça mal olduğunu çoğu kez düşünmezler, ölçmezler, ölçemezler. Aslında, maliyetleri yükselten; kaliteye harcanan para değil, kalitesizliğin ortaya çıkardığı maliyettir. Siyasal kalitesizliğin maliyeti kaybedilen her oy ile tüm partinin ödemesi gereken bedel ve hem genelde hem de yerelde iktidar kaybıdır.
Kalitesizlik, beklenti, istek ve ihtiyaçları karşılamayan özelliklere sahip olmak anlamında kullanılır. Ürün veya hizmet, müşteri beklentilerine uygunsa kaliteli, değilse kalitesiz olarak tanımlanabilir. O halde işletmeler, müşteri beklentilerine uygun, hatta müşteri beklentilerini aşan ürün veya hizmet geliştirmelidir. Müşteriler bekledikleri ürün veya hizmet kalitesine ulaşamazlarsa, ürün veya hizmeti satın almaktan kolaylıkla vaz geçebilirler. İşletmeler çoğu kez bunun farkında bile olmazlar ama bu durum işletmeye inanılmaz maliyetler getirir. Çünkü yeni bir müşteri bulmanın maliyeti, mevcut müşteriyi tutmaya göre dört kat daha pahalıdır.Yeni oydaş bulmanın maliyeti çok yüksektir. Eski oydaşların elde tutulması için hizmet ve politika üretiminin kalitesi ve verimi insan mutululuğu ile doğru orantılıdır. Oydaşların, partidaşların beklentileri sadece doğru politika kırıntıları ile mutlu olmaktır. Çok fazla şey beklemezler. Yerel yönetimlerden bekledikleride yolların kısa sürede yapılması, çöplerinin düzenli toplanması, pazarlarda sağlıklı sebze bulunması, temiz sularının kesintisiz akması, kanalizasyon patlaklarının eş zamanlı tamir edilmesi, yaya kaldırımlarının da işgal edilmeden çağdaş yaşam unsurlarının görülmesidir.
Yapılan bir araştırmaya göre, kalitesizlik maliyetinin işletmelere olan maliyet, satışların/cironun % 25’i kadardır. Bu çok önemli ve yüksek bir orandır. O halde bu maliyetleri ölçmek ve iyileştirmek çok önemlidir. Çünkü bilindiği üzere ölçmeden, yönetemeyiz. İzmir Karşıya da yapılan 2009 seçimleri ve 2011 seçimlerindeki oy kaymalarını inceleyerek özellikle DSP oyları ve yeni oyların CHP ye gerektiği kadar yönelmemesinin Karşıyaka ilçedeki hizmetlerin ve politika üretiminin kalitesizliğinden kaynaklandığını düşünmekteyiz.
Görünmeyen kalitesizlik maliyetleri; itibar – güven – imaj kaybı, oydaş memnuniyetsizliği, oy kaybı vs. şeklinde açıklanabilir. Bunların ölçülmesi de oldukça zordur. Ölçülmediği için de genellikle partiler tarafından göz ardı edilir. Bir araştırmaya göre, görünmeyen kalitesizlik maliyetleri, görünenlerin dört katı kadardır.
Aşağıdaki tablodaki uyarıyı, muhatabı olan, bugün dahil, son 12 yıldır bu şehirde ve ilçemizde milletvekilliği, belediye başkanlığı, belediye ve il genel meclis üyeliği, il ve ilçe yöneticiliği yapanların iyi okuması gerekir. Özetle, kalitesizlik maliyeti, kalite maliyetinden daima kat kat fazladır. Tercih sizindir. Kaliteye-kalitenin artmasına, CHP içinde çalışmaya devam ediyoruz ve devam edeceğiz. Ancak kalitesizliğin maliyetinin acı olacağını şimdiden uyarıyoruz.
Haber Kaynağı: ESH- Doğan Prepol
Yükleniyor...
İLGİLİ HABERLER
|