İzmir de Ulaşım

SUSAM HİPERMARKET KANUNU İÇİN ESNAFTAN DESTEK İSTEDİ

CHP’li Susam, “Hipermarket Yasası”nın Mecliste görüşülmeye başlanacağını söyledi, tüm esnafları bölge milletvekilleriyle görüşüp destek istemeye çağırdı.

11 Ocak 2015 Pazar 12:21
SUSAM HİPERMARKET KANUNU İÇİN ESNAFTAN DESTEK İSTEDİ ‏


CHP’li Susam, “Hipermarket Yasası”nın Mecliste görüşülmeye başlanacağını söyledi, tüm esnafları bölge milletvekilleriyle görüşüp destek istemeye çağırdı.
CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu parti sözcüsü Mehmet Ali Susam, kamuoyunda ‘Hipermarket Yasası’ olarak bilinen ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun’un önümüzdeki hafta Meclis’te görüşüleceğini söyledi. 
Hipermarket kanunu 15 yılı bulan bir mücadelenin sonucunda Meclis gündemine aldırmayı başardıklarını söyleyen Susam, “Israrlı bir mücadele veriyoruz. İki sefer kanun teklifi verdim, Meclis iç tüzüğünün verdiği tüm yöntemleri kullanarak konuyu gündemde tutmaya çalıştım. Bugüne kadar yaptığımız çalışmaların bir sonucu olarak hükümet –tüm eksikliklerine karşın- bir tasarı hazırladı. Komisyon görüşmelerinde elimizden geldiği ölçüde düzeltmeye çalıştık. Bu hafta da büyük ihtimalle Meclis’te görüşülmeye başlanacak. Bu süreçte haksız rekabete uğradığını düşünen herkesi, bütün esnaf ve sanatkarımızı, KOBİ’lerimizi ve sanayicilerimizi bu bölgelerindeki Milletvekillerini bilgilendirmeye ve desteklerini istemeye davet ediyorum. Oda başkanlarımız illerinin milletvekilleriyle görüşsün, bu yasadaki eksikliklerin giderilmesi ve yasanın küçük işletmeler lehine çıkması için destek istesin. Hipermarketlerin, sokak aralarındaki zincir mağazaların lobisi, yıllardır bu yasanın Meclise gelmesini engelledi. Şimdi de esnafların oy verip Meclis’e yolladıkları milletvekillerinden destek isteme zamanı” dedi.

'ESNAFI KORUYUCU VE KOLLAYICI' DEĞİL 
Anayasa’nın 173. Maddesinde devletin esnaf ve sanatkarı koruyup kollayıcı tedbirleri alacağını amir hükmünün bulunduğunu hatırlatan Susam, sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Hükümet’in hazırladığı tasarının Anayasa’nın bu hükmüne uygun olduğunu söylemek mümkün değil. Tasarı ne yazık ki bizim hazırladığımız kanun tekliflerinden daha geride, mevcut durumu yasa maddesi haline getiren, perakende ticarette haksız rekabeti önleyecek maddelerden yoksun bir halde bulunuyor.
Hipermarketler başta bakkal, kasap, manav, şarküteri, olmak üzere 52 iş kolu üzerinde haksız rekabet uyguluyor. Ayrıca özellikle KOBİ düzeyindeki firmalar üzerine kurdukları baskıyla çok düşük fiyatlara mal alarak zarar uğratıyorlar. 

MECLİS'TE DÜZELMEZSE,CHP İKTİDARINDA DÜZELİR 
İlk hedefimiz bu hafta Meclis’te de eksiklikleri gidermek için çalışmaktır. Eğer sonuç alamazsak perakende ticarette gerçek bir adil rekabet ortamının kurulması Haziran’da yapılacak seçimlerden sonraya kalacak. 
Seçimlerde kurulacak CHP iktidarı esnafın, sanatkarın, tacirin, KOBİ’nin ve sanayicinin, uluslar arası perakende devlerinin haksız rekabetini engelleyecek bir yasal ortamı sağlayacaktır.” 

SUSAM'IN TEKLİFİ İLE HÜKÜMETİN TASARISI ARASINDA NE FARK VAR 

Susam’ın kanun teklifinde yeni açılacak AVM’lere izin, Vali başkanlığında, belediye başkanlığı ve meslek odalarının içinde bulunduğu bir komisyon tarafından verilirken, hükümetin tasarısında mevcut durum aynen korunarak, izinler belediye tarafından veriliyor. 

Susam’ın teklifinde hipermarketlerin açılabileceği yerler, çalışma gün ve saatleri kısıtlanırken, hükümetin teklifinde bunları düzenlemeye yönelik bir hüküm bulunmuyor. 

Susam’ın teklifinden marketlerin üreticiden ürün bedeli dışında herhangi bir bedel tahsil etmesi yasaklanırken, hükümetin teklifinde sözleşmede olma koşuluyla bedel tahsili serbest bırakılıyor. 

Susam’ın teklifinde tüm hipermarketlere otopark zorunluluğu getirilirken, Hükümet’in tasarısında ortak kullanım alanı konulması ve ibadet yeri açılması zorunluluğu getirilmek. 

Hükümet’in tasarısında AVM’lerde rayiç kiralama bedeli üzerinden esnafa yüzde 5 oranında yer ayrılması, 20 gün içinde kiralayan çıkmazsa başkasına kiralanması ile toplam satış alanının binde 3’ü oranında yerin, rayiç kiralama bedelinin dörtte biri fiyatına unutulmaya yüz tutmuş mesleklere ayrılması hükmü bulunuyor.
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1099 kez okundu
Yükleniyor...