İzmir de Ulaşım

SOKAKLAR SAVAŞ ALANI GİBİ

Türkiye'de IŞİD karşıtı protestolar giderek yükselmye başladı. İstanbul'un ve Türkiye'nin bir çok noktasında sokak eylemleri düzenleniyor.

07 Ekim 2014 Salı 18:46
SOKAKLAR SAVAŞ ALANI GİBİ


Türkiye'de IŞİD karşıtı protestolar giderek yükselmye başladı. İstanbul'un ve Türkiye'nin bir çok noktasında sokak eylemleri düzenleniyor. 

Irak Şam İslam Devleti militanlarının dün gece saatlerinde 2 bin üyesi ile doğu kesimini ele geçirip iki noktaya bayrak diktiği Kobani'yi tamamen almak için başlatığı saldırının ardından Türkiye karıştı.

İzmir, İstanbul, Antalya, Ankara, Adana, Çanakkale, Siirt, Şırnak, Mardin, Batman, Muş Erzurum, Ağrı Hatay, Hakkari, Iğdır, Bingöl, Eskişehir, Muğla, Malatya, Bursa, Mersin, Denizli, Tunceli, Diyarbakır, Elazığ, Kocaeli ve Burdur'da Kobani'ye destek gösterilerinde olaylar çıktı.

Çeşitli kentlerinde, IŞİD'e tepki bahanesiyle izinsiz gösteri düzenleyen gruplar, bazı araçlar, banka şubeleri ve iş yerlerine zarar verdi.

28 İLDE KOBANİ PROTESTOLARINDA YAŞANANA SOKAK ÇATIŞMALARI;
İZMİR
Yurdun bazı illerinde, terör örgütü IŞİD'e tepki bahanesiyle izinsiz gösteri düzenleyen gruplar, taşkınlık yaptı. İzmir'de Halkların Demokratik Partisi'nin (HDP), Kobani (Ayn el-Arap) kentinde durumun acil olduğu açıklaması ve "sokağa çıkma çağrısını" bahane eden grup, Alsancak Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nde toplandı. Burada, IŞİD'i protesto eden dövizler taşıyan ve slogan atan grup, Kıbrıs Şehitleri Caddesi boyunca yürüdü. Yürüyüş sırasında grup içinde yer alan ve yüzlerini maskeyle gizleyen bazı kişilerin, çevredeki bankaların camlarını kırdığı görüldü. Basın açılması yapan grup, daha sonra dağıldı.Bunun yanında, bir grup da Karabağlar ilçesi Eskiizmir semtinde izinsiz gösteri düzenledi. Göstericilerin taşlarla saldırdığı bir belediye otobüsünün camları kırıldı.
İSTANBUL
İstanbul'da dün akşamdan beri devam eden olaylar nedeniyle 5 otobüs tamamen yakılırken, 8 otobüsün de camları kırılarak hasar gördü.
İstanbul'da dün akşam başlayan ve bugün de devam eden Kobani eylemleri sırasında 5 otobüs yakıldı, 8 otobüs ise camları kırılarak hasar gördü. İETT güvenlik nedeniyle bazı otobüs seferlerinde güzergah değişikliğine giderken, bazı seferler ise tamamen iptal edildi. Yaşanan olaylar nedeniyle Bağcılar - Kabataş tramvay hattı ise Zeytinburnu - Kabataş istasyonları arasında hizmet vermeye başladı.
ANTALYA
Antalya'da IŞİD'in Kobani'ye yaptığı saldırıları protesto etmek isteyen yaklaşık 300 kişilik grup Cumhuriyet Meydanında toplandı. Buradaki gösterinin ardından Kazım Özalp Caddesi'nde yürüyüşe başlayan gruba polis müdahale etti. Yüzleri maskeli grup, vatandaşların yoğun olduğu bölgede polisin üzerine taş attı. Polis, göstericilere biber gazıyla müdahale etti. Ara sokaklara dağılan grup, İsmetpaşa Caddesi ve tramvay yolunu barikat kurarak trafiğe kapattı. Polis, burada da gösterilere biber gazıyla müdahale ederek dağıtmaya çalıştı. Olaylarda göstericilerden bazıları gözaltına alındı.

ADANA
Adana'da IŞİD'in saldırılarını protesto etmek isteyen bir grup, merkez Seyhan ilçesi Küçük Dikili Mahallesi'nde toplandı. Bu sırada kimliği henüz belirlenemeyen kişilerce gruba ateş açılması sonucu 2 kişi yaralandı.Yaralılar, özel araçlarla çeşitli hastanelere kaldırıldı. Yaralılardan birinin hayati tehlikesinin bulunduğu öğrenildi. Olayın ardından bazı kişilerin iş yerlerine ve araçlara zarar verdiği belirtildi.Bu arada Dağlıoğlu, Şakirpaşa, 19 Mayıs ve Gülbahçesi mahallerinde düzenlenen izinsiz gösterilere de polis ekipleri müdahale etti.

ANKARA
Ankara'da, Kobani'deki IŞİD saldırlarının protesto etmek için Sakarya Caddesinde toplanan grup AK Parti İl Başkanlığı'na yürümek istedi. Polis, grubun önünü İnkılap Sokakta kesildi. Grubun dağılmaması üzerine güvenlik kuvvetleri polise tazyikli su ve biber gazıyla müdahale etti.

ÇANAKKALE
Çanakkale'de, HDP üyesi bir grup İskele Meydanı'nda toplandı. Bu sırada meydan civarında Çanakkale Emniyet Müdürlüğü ekipleri güvenlik önlemi aldı.Gruptakiler, Türkçe ve Kürtçe slogan atıp, Kobani'deki gelişmeleri protesto etti, mum yaktı. Yaklaşık 2 saat süren protesto olaysız sona erdi.

SİİRT, ŞIRNAK, MARDİN VE BATMAN
Siirt, Şırnak, Mardin ve Batman'da, IŞİD'e tepki bahanesiyle izinsiz gösteri düzenleyen gruplar, taşkınlık yaptı.
Siirt Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan göstericiler, Hüda Par İl Başkanlığı binasını taşladıktan sonra park halindeki 3 otomobili ateşe verdi. Bunun üzerine polis gruba biber gazı ve tazyikli suyla müdahale etti.

BATMAN'DA HÜDA PAR BİNASI TAŞLANDI
Batman'da ise göstericiler Turgut Özal Bulvarı'nda 2 otomobili ateşe verip, ardından Hüda Par İl Başkanlığı binasını taşladı. Olay yerine gelen partililer ile grup arasında yaşanan gerginlik polisin zamanında müdahalesi sonucu önlendi.

MARDİN'DE BANKA ŞUBELERİNİ YAKTILAR
Mardin'in Nusaybin ilçesinde yüzü maskeli bir grup, Lozan Caddesi'ndeki bir banka şubesinin kapılarını kırıp, içeri girdi. Bankayı tahrip eden grup, daha sonra burayı ateşe verdi. İtfaiye ekiplerinin müdahalesiyle banka şubesindeki yangın söndürüldü. Derik ilçesinde de göstericiler, kapısını kırıp girdikleri Hüda Par İlçe Başkanlığı binasını ateşe verdi. Partililerin müdahalesiyle yangın söndürüldü.




YOLLARI KAPATTILAR
Kızıltepe ilçesinde de IŞİD’in Kobani'ye saldırılarını protesto eden bir grup, polise taş ve molotoflarla saldırdı. Polis, biber gazı ve tazyikli su kullanarak grubu dağıtmaya çalıştı. Göstericiler, daha sonra çarşı merkezinde bulunan resmi binalara ve bankalara saldırdı. Örgüt yanlıları Viranşehir- Kızıltepe- Kızıltepe- Mardin yolunu trafiğe kapadı. Eylemlerini mahalle arasında devam ettiren göstericiler araba lastiklerini yakarak buradan geçen araçları engelledi.
Şırnak'ın Silopi ilçesinde de izinsiz gösteri yapan yüzü maskeli bir grup, 2 banka şubesini ateşe verdi.

MUŞ'TA BİR KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ
Muş'ta, sosyal medya üzerinden organize olup İstasyon Caddesi'nde bir araya gelen grup, Karayolları Kavşağı'ndan şehir merkezine doğru yürüyüş yapmak istedi. Yola barikat kuran güvenlik güçleri, göstericilerin yürüyüşüne izin vermedi. İstasyon Caddesi'ni trafiğe kapatan göstericiler, burada bulunan bazı iş yerlerine zarar verdi. Polise taş atan gruba, biber gazı ve tazyikli suyla müdahalede bulunuldu.Müdahalenin ardından grup, ara sokaklara kaçarak dağıldı.Gösterilerde çöp varillerini ve çevredeki dükkanların tezgahlarını dağıtıp yakan grup, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü binasının camlarını kırdı, cadde üzerindeki bir marketi ateşe verdi.
Öte yandan Varto İlçesi'nde, Suriye'nin Kobani kentine yönelik IŞİD saldırısını protesto etmek için yapılan gösteriler sırasında açılan ateşle ölen 25 yaşındaki Hakan Buksur'un cenazesi ile yaralanan 24 yaşındaki Mehmet Salih Bingöl ile 19 yaşındaki Diyar Barut, Muş Devlet Hastanesine getirildi.
Devlet Hastanesine getirilen yaralılardan 24 yaşındaki Mehmet Salih Bingöl'ün başından Diyar Barut'un ise burnundan gaz fişeği kapsülünden yaralandığı belirtildi. Yaralıların tedavisi devam ederken, Hakan Buksur'un cenazesine de otopsi yapıldı.

ERZURUM'DA DÜKKANLARIN CAMLARI KIRILDI
Erzurum'da IŞİD'in Kobani'ye girmesine evlere taş atarak protesto eden bir grup, karşı tarafın pompalı tüfekli ve satırla saldırdı. Olaylarda 3 kişi yaralandı.
Erzurum'un merkez Yakutiye ilçesi Mahallebaşı semtinde toplanan bir grup gösterici, IŞİD'in Kobani'ye girmesini sloganlarla protesto etti. 30 kişilik grup daha sonra Gölbaşı semtinde bulunan evlere, yoldan geçen otobüslere ve dükkanlara taş atarak camlarını kırdı. Evleri hasar gören ve saldırıya uğrayanlar, gruba taş ve sopalarla mühadale etti. Daha sonra 18 yaşlarındaki bir kişi elindeki pompalı tüfekle ateş etmeye başladı. Polis öfkeli kişilere biber gazıyla müdahale ederken pompalı tüfek ateş açılması sırasında 3 kişi yaralandı. Yaralılar ambulansla çeşitli hastanelere kaldırılırken olaylarda 3 kişi gözaltına alındı.

AĞRI SAVAŞ ALANINA DÖNDÜ
Ağrı'nın Doğubayazıt İlçesi'nde de Kobani protestoları nedeniyle ilçe savaş alanına döndü. Polis, havai fişek ve taş atan gruba, gaz bombaları ve TOMA'larla müdahale etti. İlçe Emniyet Müdürlüğü ve banka şubelerinin taşlandığı olaylarda çok sayıda kişi gözaltına alındı.

HATAY PANKARTSIZ, SLOGANSIZ YÜRÜDÜ
Hatay'da, kendilerini Hatay Demokrasi Güçleri üyesi olarak adlandıran bir grup, Kobani'ye saldıran IŞİD'ı protesto amacıyla yürüyüş yaptı.
Saray Caddesinde, ellerinde dövizlerle slogan atarak yürüyüş yapmak isteyen gruba polis önce izin vermedi. Daha sonra emniyet güçleriyle grup sözcüleri arasında yapılan görüşmenin ardından, grubun pankartsız ve slogan atmadan yürümesine izin verildi.
Ellerindeki dövizleri indirmeyen ve slogan atarak yürüyen grup emniyet güçleri tarafından sık sık uyarıldı. Grup, kendilerine gösterilen Kapalı Çarşı yerine Ulu Cami önünde basın açıklaması yapmak istedi. Polis ile eylemciler arasında kısa süreli arbedenin yaşandı. Yapılan görüşmelerin ardından grup, Ulu Cami önünde basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Tülay Hatimoğlu,"Kobani'de soykırım yaşanıyor. Koalisyon güçleri Kobani topraklarında boş arazileri bombalıyor. Kobani halkı topraklarını savunuyor bu savunmayı Hatay topraklarından selamlıyoruz." dedi.
Oturma eyleminin ardından grup olaysız şekilde dağıldı.

HAKKARİ KARIŞTI
Hakkari'nin Yüksekova ilçesinde olaylar şiddetlenerek artıyor. Bugün ilçeye Suriye'nin Kobani kasabasında ölen bir YPG'linin cenazesi daha getirildi. Cenaze öncesi ilçede gerginlik yaşandı. İlçe merkezinde Cengiz Topel Caddesi, Cezaevi Kavşağı, Özgürlük Meydanı, İpekyolu ve Esenyurt mahallesinde olaylar çıktı. Yüzü maskeli bir grup yolları trafiğe kapatarak polise taş, molotof ve havai fişeklerle saldırdı.

IĞDIR'DA OLAYLAR ÇIKTI
Iğdır'da, Kobani'deki IŞİD saldırılarını protesto için toplanan HDP'li grup ile polis arasında olaylar çıktı.
Öğle saatlerinde toplanan grup, Belediye Meydanı'na yürümek istedi. İbrahim Bozel Caddesi'nde güvenlik önlemi alan polis aracına saldıran gruba güvenlik güçleri, biber gazı ve TOMA'larla müdahale etti. Kısa sürede büyüyen olaylarda atılan taşlarla bazı polisler yaralandı. Polisin attığı bazı biber gazlarının bazıları iş yerlerine isabet etmesi sonucu vatandaşlar zor anlar yaşadı. Iğdır'ın bazı mahallerinde olaylar devam ederken güvenlik güçleri önlemlerini artırdı. Polis, izin vermeyince grup saldırıda bulundu. 5 kişinin yaralandığı olaylarda çok sayıda işyerinin camlarını kırıldı.

BİNGÖL'DE TAŞLI SOPALI KAVGA
Bingöl'de Barış Ve Demokrasi Partisi (BDP) öncülüğünde toplanan bir grup, IŞİD'in Suriye Kobani'ye saldırısını protesto etmek için yürüyüş düzenledi. Yürüyüş esnasında Islah-Der binaları tahrip edildi. Dernek çalışanları ile yürüyüşe katılan ve yüzü maskeli grup arasında taşlı, sopalı kavga çıktı.
Bingöl'de öğle saatlerinde BDP il binası önünde toplanan bir grup Dörtyol Saat Kulesi önünde kısa bir basın açıklaması yaptı. Basın açıklaması sonrasında yürüyüş yapan grup önce Yeni Mahalle'de bulunan Islah-Der şubesine, daha sonra ise İnönü Caddesi üzerinde bulunan merkez Islah-Der binasına saldırdı. Dernek görevlilerinin de karşılık vermesi üzerine taşlı sopalı kavga çıktı. Kavgada yaralıların olduğu bildiriliyor. Yeni Mahalle'de Islah-Der binasına ve görevlilerine yapılan saldırıya polis müdahalede bulunmazken olayı vatandaşlar sakinleştirdi. Yürüyüşe devam eden grup daha sonra Beşyol mevkisinde polise taş attı. Polis, bunun üzerine gruba biber gazı ve tazyikli su ile müdahalede bulundu. Daha sonra polisin müdahale etmemesini isteyen grup yürüyüşü tamamlayarak dağılacaklarını ifade etti. Gruba müdahale etmeyen polis, yürüyüşün tamamlanmasına müsaade etti. Ancak grup İnönü Caddesi'nde bulunan Islah-Der bürosuna tekrar saldırdı. Polisin müdahale etmediği olayda dernek çalışanları da gruba karşılık verdi. Karşılıklı taş ve sopalarla yapılan kavgada yaralıların olduğu bildiriliyor.
Olayların büyümesi üzerine polis gruplara biber gazı ile müdahalede etti. Yüzü maskeli grup ise polise havai fişek ile karşılık verdi. Olaylar Beşyol mevkiinde yüzü maskeli grup ile polis arasında devam ediyor.

ESKİŞEHİR'DE GERGİNLİK
Eskişehir'de yaklaşık 300 kişi yürüyüş yaparak, IŞİD'in Kobani'ye yönelik saldırısını protesto etti.
İstiklal Mahallesi Porsuk Bulvarı'nda toplanan Eskişehir Emek ve Demokrasi Güçleri üyeleri, 'Direnen Kobane Halkları Kazanacak' ve 'AKP hükümetinin İŞİD'e destek teskeresine hayır' yazılı pankartlar açarak yürüyüşe geçti. Grup geçerken bulvarda bulunan bir kestane satıcısına tezgahının çekilmesi istendi. Satıcının tezgahını çekmek istememesi üzerine gerginlik oldu. Araya girenler kestaneci genci uzaklaştırdı.
Aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu grup 'Katil İŞİD, işbirlikçi AKP', 'Kürdistan faşizme mezar olacak' ve 'Diren Kobene Eskişehir seninle' diye slogan atarak yaklaşık 1 kilometre uzaklıktaki Espark Alışveriş Merkezi önüne kadar yürüdü. Grup burada bir süre oturma eylemi yaptı.

MUĞLA
Muğla'nın Ortaca İlçesi'nde, Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı önünde bir araya gelen HDP İlçe Örgütü üyeleri, IŞİD'i protesto etti.
HDP Ortaca İlçe Başkanı Yusuf Uludağ ve bir grup partilinin katıldığı etkinlikte Suriye'nin Kobani kentinde, IŞİD saldırıları nedeniyle ölenler için saygı duruşunda bulunuldu. Basın açıklamasını okuyan Yusuf Uludağ, IŞİD'in Kürt halkına yönelik ağır bir katliam gerçekleştirmek için 23 günden bu yana Kobani'yi kuşattığını belirterek şöyle dedi:
"Türkiye topraklarından IŞİD'e sağlanan her türlü desteğin derhal kesilmesi, özsavunma dahil Kobani halkının bütün ihtiyaçlarının sağlanması için Türkiye'den bir koridor açılması, orada direnenlerin talepleridir. Bu talepler hepimizin talepleridir. HDP olarak, IŞİD'in Kobani'yi işgal etmesinin felakete sürüklenme ihtimalini güçlü biçimde barındırdığına bir kez daha işaret ediyoruz. Çözüm süreci ile Kobani'nin birbirinden koparılamayacağını, barışın yolunun Kobani'den geçtiğini, biri çökerse diğerinin de çökeceğini ve büyük bir psikolojik kırılma yaşanacağını bir kez daha vurguluyoruz. AKP iktidarı, bugüne değin izlediği mezhepçi ve tekçi anlayışa dayalı politikalarla, Suriye ve Irak'taki cihatçı gruplara verdiği lojistik, askeri, siyasal ve manevi destekle sürecin buraya gelmesinde önemli bir rol oynamıştır. Bu tutuma son verilmelidir. Hükümete bir kez daha çağrı yapıyoruz! Kobani'ye destek vermemek, destek vermek isteyenleri de engellemekle çözüm sürecini tehlikeye atıyorsunuz. IŞİD'in Türkiye'deki yapılanmalarını dağıtın."

MALATYA
Malatya'da Kobani'deki IŞİD saldırıları nedeniyle eylem yapıldı. Eylem sonunda grup ile bazı vatandaşlar arasında çıkan kavgayı polis engelledi.
100. Yıl Kavşağı'nda bir araya gelen ve DBP ile bazı sol parti ve grupların destek verdiği yaklaşık 100 kişilik grup, Milli Egemenlik Caddesi üzerinde yürüyüşe geçerek, Çevreyolu üzerindeki Ak Parti il binasına yürümek istedi. Polis ekipleri, Milli Egemenlik Caddesi'ndeki Ak Parti merkez ilçe başkanlıklarının bulunduğu binanın önünde barikat kurarak grubu durdurdu. Burada grubun eylemlerini yapabileceklerini söyleyen Emniyet yetkilileri, polis ekiplerini barikatın arkasına çekti. Eylem nedeniyle Milli Egemenlik Caddesi üzerindeki trafik akışı durduruldu.
Sık sık Kobani lehinde ve Hükümet aleyhinde slogan atan grup adına basın açıklamasını DBP İL Başkanı Abuzer Yavaş yaptı. Yavaş, "Kobani bugün kan gölüdür. Kaboni kan ağlıyor. IŞİD çetelerinin 5 Eylül'den beri kuşattıkları uzaktan uzağa ateş altında tuttukları Kobani'de bugün itibariyle artık savaş, sokak savaşına dönüşmüştür. IŞİD'ın bu katliamını bütün dünya canlı canlı izlemekten öte bir şey yapmamaktadır" dedi.
Eylemin sona erdiği esnada grup ile bazı vatandaşlar arasında kavga çıktı. Kavgayı polis ekipleri araya girerek büyümeden engelledi.

BURSA
Bursa'da, Suriye'nin Kobani kentine IŞİD saldırılar protesto edildi. Gösteri sırasında yasa dışı örgüt PKK ve Abdullah Öcalan lehine slogan atan gruba, Türk Bayrağı açan başka bir grup tepki gösterdi. Çevik Kuvvet ekipleri, iki grup arasındaki gerginliği engellemeye çalıştı. Bu sırada, protesto gösterisi yapan grup, yerlerdeki parke taşlarını sökerek, polise ve gelen gruba fırlattı. Olay sırasında, 10'a yakın polis yaralanırken, 7 gösterici gözaltına alındı.
Merkez Osmangazi İlçesi Kent Meydanı'nda saat 14.00'da toplanan yaklaşık 500 kişilik grup, Kürtler'in yaşadığı Kobani'ye IŞİD saldırılarını protesto etmek için eylem yaptı. Burada oturma eylemi yaparak olayları protesto eden eylemciler, 'Kobani halkı yalnız değildir', Kürtçe 'Yaşasın Başkan Apo', 'YPG', 'Dişe diş kana kan seninleyiz Öcalan' diye slogan attı. Daha sonra Türk Bayrağı açarak gelen başka bir grup ise 'Türkiye Türktür, Türk kalacak' diye slogan atarak tepki gösterdi.
İki grup arasındaki gerginliği önlemek isteyen çevik kuvvet polisleri araya girdi. Ancak, protesto gösterisi yapan gruptakiler, yerlerdeki taşları sökerek Türk Bayrağı açan gruba fırlattılar. Polisin biber gazı ve tazyikli su ile müdahale ettiği olaylar sırasında çok sayıda vatandaş korku ve panik yaşadı. 10'a yakın polisin atılan taşlardan yaralandığı olaylar sırasında 7 gösterici gözaltına alındı. Gözaltına alınan bir eylemci, çevkedekiler tarafından linç edilmek istendi. Polisin müdahalesi ile araca bindirilen eylemci, olay yerinden uzaklaştırıldı.

MERSİN
Mersin’in Tarsus ilçesinde HDP üyelerinin Kobani’yi protestosunda olaylar çıktı. HDP'lilerle Mustazaflar Derneği üyeleri arasında çıkan olaylarda 9 kişi; silah, taş ve sopalarla yaralandı.
Bugün Kobani'deki IŞİD işgalini protesto eden HDP üyeleri Tarsus'da Yarenlik alanına doğru yürüyüş yaptı. Abdullah Öcalan ve sözde PKK bayrakların açıldığı gösteri, oturma eylemi ile devam etti. Yarım saat süren oturma eyleminin ardından dağılan HDP üyeleri, Çağlayan Mahallesi'nde bulunan Mustazaflar Derneği'nin bulunduğu bina önünde olay çıkardı. Mustazaflar Derneği’ne saldıran HDP üyeleri dernek binasını taş yağmuruna tuttu. Karşılıklı taş ve sopalarla başlayan olaylarda silahlar da kullanıldı. Savaş alanına dönen mahalleye çok sayıda polis ekibi sevk edildi. 2 grubun ortasında kalan polis, ekipleri grupları biber gazı ile ayırmaya çalıştı. TOMA ve 2 akrep isimli zırhlı personel aracın müdahale ettiği olaylarda Mustazaflara ait bir ev ve bir otomobil ateşe verildi. Yaklaşık bir saat süren çatışmada polis zor kullanarak müdahalede bulundu. Portakal biber gazı başta olmak üzere çok sayıda gaz kullanıldı. Çıkan çatışmalarda; her iki gruptan da silah, taş ve sopalarla 9 kişi çeşitli yerlerinden yaralandı. Biber gazından çok sayıda polisle birlikte İlçe Emniyet Müdürü Haydar Çelik de etkilendi. Olay yerine gelen ambulanslar HDP üyeleri tarafından mahalleye alınmazken, yaralılar akrep denilen polis araçlarıyla hastanelere götürüldü. Olaylarda polis bazı kişileri gözaltına aldı.

DENİZLİ
Denizli'de, Suriye'deki Kürtler'in yoğun yaşadığı Kobani'ye IŞİD'in yaptığı saldırıları protesto etmek isteyen bir grup, yürümelerine izin vermeyen polise taşlarla saldırdı. Başına taş isabete eden İl Emniyet Müdür Yardımcısı 45 yaşındami Mehmet Gülsezer ile 4 kişi yaralandı.
Denizli'nin Esentepe Mahallesi'nde toplanan yaklaşık 200 kişilik grup, IŞİD'in Kobani'ye saldırılarını protesto etmek için 29 Ekim Bulvarı'ndan Delikliçınar Meydanı'na yürüyüşe geçti. Terör örgütü PKK ve Abdullah Öcalan lehine sloganlar atarak yürüyüşe geçen grubu polis, Özay Gönlüm Meydanı'nda durdurdu, yürüyüşü saonlandırmalarını istedi. Polisin bu uyarısına aldırış etmeyen grup, yürümekte ısrarcı olup, polise ve TOMA'lara taşlı saldırıda bulundu. Bazı eylemciler taş atanları engellemeye çalışsa da başarılı olamadı. Polis, gruba TOMA'yla su sıkarak müdahale etti. Bu sırada atılan taşlarla, kaldırımda yürüyen vatandaşlardan Abdülkadir Salmaz (65), Akif Kudak (32), Hasan Yavuz (21), Mustafa Tarhan (36) ile İl Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Gülsezer başlarından ve vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı. Baygınlık geçiren Salmaz, ambulansla kaldırıldığı Denizli Devlet Hastanesi'nde, diğerleri Özel Tekden Hastanesi'nde tedaviye alındı. Salmaz'ın hayati tehlikesinin bulunmadığı belirtildi.
Başına isabet eden taş nedeniyle alnı açılan polis müdürürü Sezer'in ise durumunu iyi olduğu, Denizli Devlet Hastanesi'nde tedavisinin sürdüğü bildirildi.
Yaralıların hastaneye sevki ardından Çevik Kuvvet ekipleri, TOMA'larla birlikte eylemcileri dağtırken, sokak aralarında kovalamacalar yaşandı. Eylemciler, park halindeki bazı araçlara da taş atarak zarar verdi. Polis bu kez biber gazı kullandı. Biber gazından etkilenen çevredeki bir vatandaş da Denizli Devlet Hastanesi'ne kaldırıldı. Olaylarla ilgili 3 şüpheli gözaltına alındı, soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

TUNCELİ
Tunceli'de kalabalık bir grup, Kobane'ye yönelik IŞİD saldırılarını protesto etmek için Tunceli-Elazığ-Erzincan karayolunu trafiğe kapattı. Yolda oturma eylemi yapan grup, Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul'un yaptığı konuşmanın ardından şehir merkezinde eylemlerini sonlandırdı.
Tunceli'de Dersim Kent Meclisi Girişimi'nin çağrısı üzerine Belediye Yeraltı Çarşısı üzerinde toplanan yaklaşık 2 bin kişilik grup buradan "İnsanlık Onuru Kobane'de Direniyor, Sessiz kalma" pankartıyla kent merkezi girişinde bulunan Mameki Köprüsü'ne kadar yürüdü. Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul'un da aralarında bulunduğu grup, alkış ve sloganlarla IŞİD saldırıları ile hükümetin tutumunu protesto ettikten sonra Tunceli-Elazığ-Erzincan karayolunu trafiğe kapattı. Yarım saatlik oturma eylemi gerçekleştiren kitleye hitaben bir konuşma yapan Belediye Eşbaşkanı Mehmet Ali Bul, Türkiye ve dünyanın dört bir yanındaki devrimcilerin Kobane için ayakta olduğunu ve ayakta olmaya da devam edeceklerini söyledi. IŞİD saldırıları ile hükümetin tutumunu sert sözlerle kınayan Bul, vatandaşları Kobane halkı ile dayanışmaya çağırdı.
Eşbaşkan Bul'un konuşmasının ardından oturma eylemine bir süre daha devam eden grup, daha sonra yeniden kent merkezine dönerek eylemlerini burada sonlandırdı.

DİYARBAKIR
Diyarbakır'da dün geceden beri olaylar aralıksız olarak sürüyor. Kentin merkez Bağlar, Sur, Yenişehir ve Kayapınar ilçelerinde barikatlarla yol kapatan göstericiler polisle çatıştı. Çöp konteynırları, trafik yön levhaları ve taşlarla yol kapatan göstericiler, ateşlerde yaktı. Polis, her yerde göstericilere gaz bombası ve basınçlı su ile müdahale etti.
Diyarbakır'ın en önemli caddesi Ekinciler üzerinde de göstericiler yolu barikatlarla kapattı. Cadde araç trafiğine kapatılırken, polisler gaz bombası ile gruplara müdahale etti. Olaylar nedeniyle cadde üzerindeki esnaflar iş yerlerini kapattı. Göstericiler bankaların ATM'lerini taş atarak kullanılamaz hale getirdi. Polisin müdahalesiyle cadde üzerinden ara sokaklara kaçan göstericiler, bir süre sonra yeniden çıktıkları caddeyi barikatlarla kapattı. Diyarbakır'da olaylar devam ederken, kent üzerinde polis helikopterleri sürekli uçuş gerçekleştirdi.

ELAZIĞ
Elazığ'da DBP'liler Hozat Garajı'nda toplanıp PTT Meydanı'na yürüdü. Yürüyüş sırasında polis ile protestocular arasında itişmeler yaşandı. Burada DBP il başkanı Kürtçe konuşurken yanına yaklaşan bir kişi 'Türkçe konuş anlamıyoruzö dedi. Gruptakilerin 'Kürdistan' diye bağırması üzerine bu kişi 'Ne Kürdistan'ı' diye tepki gösterince polis tarafından uzaklaştırıldı. Daha sonra oturma eylemi yapan grup dağıldı.

KOCAELİ
Kocaeli'nin merkez İzmit ile Gebze ve Dilovası ilçelerinde, IŞİD'ın Kobane'ye yönelik saldırılarını protesto etmek amacıyla protesto yürüyüşleri yapıldı. Gebze İlçesi'ndeki yürüyüşte polise taş ve sopalarla yapılan saldırılar sonucu Çevik Kuvvet ekipleri göstericilere cop ve gazla müdahalede bulundu. Bazı gruplar ilçe merkezindeki esnafın vitrin camını kırınca olaylar çıktı.
İzmit'te Merkez Bankası önünde toplanan yaklaşık 500 kişiden oluşan gurup yürüyüş yolu boyunca 'Her yer Kobane her yer direniş', 'Kobane İŞİD'e mezar olacak', 'Katil İŞİD işbirlikçi AKP' sloganları atarak Sabri Yalım Parkı'na kadar yürüdü. Burada grup adına açıklama yapan HDP Kocaeli İl Başkanı Mehmet Akgün, şöyle dedi;
"IŞİD saldırısı Kobane merkezine yönelmiş durumda ve binlerce kadın, çocuk ve yaşlı insan bir vahşetle karşı karşıya. Saldırıların başlamasından bu yana, yerinden olan on binlerce insan çaresizce Türkiye sınırına dayanmış durumda. Bizler yerinden edilmiş insanlara ve son iki yıldır sosyal, eğitim ve salık hizmetlerini veren Kobane'deki özerk yerel yönetime insani destek sağlanması çağrısında bulunuyoruz." Grupta bulunanlar yapılan açıklama ardından dağıldı.
Doğu ve Güneydoğu kökenlilerin daha yoğun yaşadığı Gebze İlçesi'nde ise HDP'li bir grup yürüdü. Kalabalık, sloganlar eşliğinde Tatlı Kuyu Köprüsü'nden D-100 Karayoluna inerek yolu kapatmak istedi. Polis izin vermeyince göstericilerle polisler arasında olaylar çıktı. Grupta bulunanlar polise taş ve sopalarla saldırdı. Çevik Kuvvet ekipleri de cop ve biber gazıyla guruba müdahalede bulundu. Grupta bulunan bazı kişiler daha sonra Yeni Çarşı'ya gelip esnafın işyeri camlarını kırdı. HDP'liler ile camları kırılan esnaflar arasında olaylar çıktı. Göstericiler bir süre sonra BDP'nin ilçe binasına girip esnafa buradan taş attı. İlçede gerginliğin artmasının ardından MHP'liler ilçe merkezinde toplandı.
Yine Doğu kökenlilerin yoğun olduğu Dilovası İlçesi'nde toplanan yaklaşık 300 kişilik grup yürüyüş yaptı. Göstericiler sloganlar eşliğinde D-100 Karayolu'na yürüdü. Burada bir süreliğine karayolunu kapatarak oturma eylemi yaptı. Polis ile göstericiler arasında zaman zaman gergin anlar yaşandı. Polis yolu kapatan göstericileri güçlükle ikna etti.

BURDUR
Burdur Mehmet Akif Ersoy üniversitesi öğrencileri Kobani için oturma eylemi yaptı.
Cumhuriyet Meydanı'nda toplanan 30 öğrenci, IŞİD'in Kobani kentine gerçekleştirdiği saldırıları protesto etti. 'Kürdistan IŞİD'e mezar olacak' yazılı pankart önünde açıklama yapan öğrencilerden Turan Burun, 23 gündür Kürdistan halkı Kobani'de tarihinin en örgütlü ve görkemli direnişini sergilemektedir. Kürt halkı bütün beyni ve yüreğiyle ulusla birlik ve direniş ruhunu ortaya çıkarmıştır. İnsanlık var oldukça anılacak bir direnişe tanıklık ediyoruz. Sonuçları belirleyecek olan ve gelecek yılları şekillendirecek olan Kobani'deki direniş ve bu direniş karşısındaki duruş olacaktır. Türk devletinin ve kanlı çete IŞİD'in ortaklığı sonucu sınır hattı boşaltılarak Kobani direnişi desteksiz bırakılmak istenmektedir. Türk Devleti'nin bu tutumundan bir an önce vazgeçmesi gerekmektedir." diye konuştu.
 

Bu haber 1478 kez okundu
Yükleniyor...