İzmir de Ulaşım

HDP SEÇİM BARAJINI ‘ÇÖZÜM SÜRECİ’NİN ÖN ŞARTI YAPMALI

CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray “İçgüvenlik Yasası” ile ilgili bir önerge üzerindeki konuşmasına başlarken, HDP'nin yüzde 10 seçim barajıyla ilgili eleştirilerine değinerek, yüzde 10 barajının kaldırılmasının demokrasinin ön şartı olduğunu belirtti.

12 Mart 2015 Perşembe 22:19
HDP SEÇİM BARAJINI ‘ÇÖZÜM SÜRECİ’NİN ÖN ŞARTI YAPMALI


CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray “İçgüvenlik Yasası” ile ilgili bir önerge üzerindeki konuşmasına başlarken, HDP'nin yüzde 10 seçim barajıyla ilgili eleştirilerine değinerek, yüzde 10 barajının kaldırılmasının demokrasinin ön şartı olduğunu belirtti.


Çıray, "Bundan sonra Çözüm Süreci'nin ön şartı olarak kabul edilmesi çağrısını yapıyorum. Eğer yüzde 10 barajı düşmezse bu hükümetle hiçbir şey görüşmeyin. Kimse görüşmesin. Çünkü hiçbir şey samimi değil o zaman" değerlendirmesinde bulundu. 
YÜZDE 10 BARAJI AKP VE HDP İÇİN TURNUSOL KÂĞIDIDIR
Bu konuşmadan sonra Çıray’a cevap veren Hasip Kaplan’ın “Dolmabahçe'de açıklanan 10 maddenin hepsi sadece barajı değil, Siyasi Partiler Yasası'nı, seçim yasalarını, bütün antidemokratik yasaları, hepsini beraber kapsıyor,” sözleri üzerine Çıray tekrar söz alarak HDP ve AKP guruplarına şöyle seslendi:
“Yüzde 10 barajı turnusol kâğıdıdır, herkes için turnusol kâğıdıdır, yüzde 10 barajı AKP için de turnusol kağıdıdır, yüzde 10 barajı Halkların Demokratik Partisi için de turnusol kâğıdıdır. İnşallah, Türk milleti bu turnusol kâğıdına bakıp kimlerin demokrat olduğuna karar verecektir.”
BU ZİBİDİ VALİYİ GÖREVDEN ALIN 
Çıray , son genelgesi kentteki demokratik gösteri hakkını ile adeta yasaklayan İzmir Valisi'nin Hükümet tarafından görevden alınmasını istedi ve  tepki göstererek, "Hükümete çağrıda bulunuyorum; bu zibidi valiyi derhal görevden alın" dedi. 
AKP sıralarından gelen tepkiler üzerine Çıray, "zibidi" kelimesinin Türk Dil Kurumu'na göre yersiz ve zamansız davranış göstermek anlamına geldiğini söyledi.
ANAYASA’YI SAVUNMAK SADECE MUHALEFETİN İŞİ DEĞİLDİR HÜKÛMET BAŞTA OLMAK ÜZERE KUVVETLER AYRILIĞININ DİĞER KURUMLARI HAREKETE GEÇMEK ZORUNDADIR
TBMM’de yaptığı konuşmasında Cumhurbaşkanının tutumunu eleştiren CHP İzmir Milletvekili Aytun Çıray, “Kendisinin de inanmadığı yemini ettikten sonra otarşik bir başkanlık sistemi kurmak için harekete geçmiştir. Onun yemin törenine katılmamakla çok doğru yaptığımızı şimdi bir kez daha görüyorum.”
Çıray’ın meclis kürsüsünde konuşmasını tamamlarken gerilen ortamda lâf atmalar oldu ve tutanaklara göre meclis ilginç diyaloglara sahne oldu:
AYTUN ÇIRAY - Bir zamanlar ‘Anayasa'yı bir defa delmekle bir şey olmaz.’ diyenlere rahmet okutan bu zorba zihniyet eğer Anayasa'yı delik deşik etmek istiyorsa buna izin verilemez. Ancak Anayasa ve yasalara uymayanları uydurmak sadece muhalefet partilerinin ve Meclisin görevi değildir, Hükûmet ve Sayın Davutoğlu başta olmak üzere kuvvetler ayrılığının diğer kurumları harekete geçmek zorundadır. Unutmayalım ki demokrasi bir kurumlar ve kurallar rejimidir. Ne var ki Erdoğan Anayasa'yı açıkça askıya almışken muhalefet partisi dışındaki anayasal kurumlar felce uğramış gibi durmaktadırlar. 
- Bu ülkede kimsenin suç işleme özgürlüğü olamaz. 
- Yargıtay ve Anayasa Mahkemesinden Anayasa'yı toplumsal bir sözleşme yerine canı istediğinde çiğneyebileceği bir kurallar manzumesi gibi gören Erdoğan'a bir hukuk dersi vermeleri gerekmektedir. 
- Aksi hâlde yargı ve hükûmet, görevi ihmal ve kötüye kullanma suçunu işlemiş olur. (AK PARTİ sıralarından gürültüler)
- Kendinin de meşruiyet kaynağı olan Anayasayı ve hukuk kurallarını, tağyir, tebdil ve ilgaya teşebbüs eden birine kimse suç ortağı olmasın, hesabı sorulacaktır. (CHP sıralarından alkışlar)
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 964 kez okundu
Yükleniyor...