İzmir de Ulaşım

GÜRER SORDU, BAŞBAKAN YARDIMCISI YANITLADI “TOKİ YÜKLENİCİ FİRMADAN ARAÇ TEMİN EDİYOR”

CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer tarafından Başbakan Binali Yıldırım’a yöneltilen yazılı sorunun, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli koordinatörlüğünde cevaplandırılması tensip olundu. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Gürer’in sorularını yanıtladı.

21 Şubat 2017 Salı 13:58
GÜRER SORDU, BAŞBAKAN YARDIMCISI YANITLADI “TOKİ YÜKLENİCİ FİRMADAN ARAÇ TEMİN EDİYOR”


CHP Niğde Milletvekili ve KİT komisyon Üyesi Ömer Fethi Gürer tarafından Başbakan Binali Yıldırım’a yöneltilen yazılı sorunun, Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli koordinatörlüğünde cevaplandırılması tensip olundu. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli,  Gürer’in sorularını yanıtladı.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer yazılı sorusunda şöyle dedi. “Başbakanlık Toplu Konut İdaresi, bazı ihalelerinin şartname ve sözleşmelerine madde eklemek suretiyle yüklenici firmalardan araç temin etmekte midir? Temin ediliyorsa araçlar hangi birimlere tahsis edilip, idari hizmetlerde hangi esaslar dâhilinde kullanılmaktadır? 2014 tarih 29118 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ‘Yerli Malı Tebliği’ne uygun mu araç temin edilmektedir?”

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli soruya verdiği yanıtta; “ Toplu Konut İdaresi Başkanlığı tarafından yüklenicilerle imzalanan inşaat sözleşmelerinde, işin büyüklüğüne göre "İdari Teknik Şartname 4.madde" kapsamında araç ve gereç temin edilebilmektedir. Araçlar yüklenici firmanın mülkiyetinde olup, işin geçici kabulü yapıldığında iade edilmektedir. Araçlar, Toplu Konut İdaresi Başkanlığına ait 81 ilde ve aktif 456 şantiyede inşaat seviye tespiti, hakediş, pursantaj seviyeleri, inşaat ürün ve malzemelerin yerinde kullanılıp, kullanılmadığı, inşaatların izleme ve kabulünün takibi, zemin etüt işlemleri, Toplu Konut İdaresi adına açılan davaların takibinin sağlanması, bilirkişilerin inşaat alanlarına ulaştırılması ve inşaat temel atma, açılış ve teslimlerinin yapılması iş ve işlemlerinin yürütülmesi amacıyla 237 sayılı Taşıt Kanunu hükümleri kapsamında kullanılmaktadır. Taşıtlar görevli personele tutanak ile teslim edilip, görev sonunda teslim alınmaktadır. Toplu Konut idaresi kullanımına geçici süreyle verilen araçlar yüklenici firma tarafından satın alınmakta veya kiralanmakta olup, iş bitiminde iade edilmektedir. Bundan dolayı Toplu Konut İdaresinin yüklenici firmalara Yerli Malı Tebliği hükümleri konusunda herhangi bir yaptırım gücü bulunmamaktadır.” dedi.

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Uygulamanın doğru olmadığını, ‘Yerli Malı Tebliği’ hükümlerinin KİT olan TOKİ için uygulamada talep edilmemesinin yaptırım gücü olmadığı yönünde tanımlama ile örtüşmediğini” belirterek “devlet olanakları ile sağlanamayan lüks araçların bu yolla kullanım yolumu açılmaktadır. Bu bağlamda kurumsal iş ve iş süreci ile ilgili diğer kamu kuruluşlarına da yansıması olası olan bu uygulama hem tebliği boşlukta bırakan bir yol olması yanında yüklenici ile farklı bağlantılarında oluşmasını sağlayacak uygulama olması dikkat değerdir.” dedi.


 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1211 kez okundu
Yükleniyor...