İzmir de Ulaşım

Gürer, ‘kapsama alanı’ sorununu TBMM gündemine taşıdı

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, baz istasyonu olmadığı için telefon görüşmeleri yapılamayan yerleşim birimlerinin sorunlarını TBMM gündemine taşıdı. Gürer’in konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan, haberleşme altyapısı olmayan yerleşim birimlerine altyapı kurulması için 13 Martta ihale yapacaklarını açıkladı.

06 Mart 2017 Pazartesi 17:31
Gürer, ‘kapsama alanı’ sorununu TBMM gündemine taşıdı


CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, baz istasyonu olmadığı için telefon görüşmeleri yapılamayan yerleşim birimlerinin sorunlarını TBMM  gündemine taşıdı.    Gürer’in konuyla ilgili soru önergesini yanıtlayan Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Aslan, haberleşme altyapısı olmayan yerleşim birimlerine altyapı kurulması için 13 Martta ihale yapacaklarını açıkladı. 

CHP Niğde Milletvekili Gürer, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nca yanıtlanması istemi ile TBMM Başkanlığına verdiği soru önergesinde, mobil haberleşme altyapısı olmayan yerleşim birimlerinde telefon görüşmelerinde yaşanan sorunu gündeme getirdi. Türkiye’de bazı bölgelerde ve özellikle kırsal kesimlerde yaşanan bu sorunu Niğde’nin bazı köylerinden örnekler vererek gündeme taşıyan Gürer, bakanlığın bu sorunun çözümü yönde bir çalışması olup olmadığını sordu. 

CHP Milletvekili Gürer’in sorusunu yanıtlayan Bakan Ahmet Arslan, ülkemizde GSM Hizmetlerinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) ile GSM işletmecileri tarafından sağlandığını belirterek, “GSM için nüfusu 10.000 ve üzeri olan yerleşim yerlerinde, 3N için de İmtiyaz Sözleşmelerinin imzalandığı 2009 yılından itibaren 10 yıl içinde nüfusu 1.000'den fazla olan yerlerde kapsama sağlama yükümlülükleri bulunmaktadır” ifadesini kullandı. 

Bakanlık olarak kapsama alanının genişletilmesine yönelik çalışmalarının bulunduğunu da açıklayan Bakan Aslan, “GSM işletmecilerinin İmtiyaz Sözleşmelerine göre kapsama yükümlülükleri bulunmamasına rağmen nüfusu 10.000'in altında olan yerleşim yerleri de BTK tarafından yapılan çalışmalar çerçevesinde belirlenen kriterler doğrultusunda kapsama alanına dâhil edilmiştir. Bu kapsamda, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre nüfusu 1.000'den büyük olan yerleşim yerlerinin tamamında üç işletmeci tarafından, nüfusu 500-1.000 arasında olan yerleşim yerlerinde ise asgari bir işletmeci tarafından GSM kapsaması sağlanmıştır” dedi. 

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı  Ahmet Arslan, CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer’in soru önergesine verdiği yanıtta, Nüfusu 500'ün altında olan ve hiç bir işletmeci tarafından GSM kapsaması bulunmayan 1.799 yerleşim yerine Bakanlar Kurulu Kararı çerçevesinde Evrensel Hizmet Fonu desteği ile GSM kapsaması sağlanmasının planlandığını vurguladı. 

Bakan Arslan, soru önergesine verdiği cevapta “Evrensel Hizmet Kanunu kapsamında, Nüfusu 1- 500 arasında olan ve mobil iletişim altyapısı olmayan 1472 yerleşim yerine mobil haberleşme altyapısının kurulması amacıyla yürütülen "Mobil Haberleşme Altyapısı Olmayan Yerleşim Yerlerine Altyapı Kurulması" projesinin ihalesi 13.03.2017 tarihinde yapılacaktır” ifadelerine yer verdi. 
 

Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1229 kez okundu
Yükleniyor...