İzmir de Ulaşım

CHP'Lİ SUSAM: YAPILANDIRMAYA BAŞVURU BİR AY UZASIN

CHP’li Susam vergi ve SGK borcu yapılandırmasında uzun kuyrukların oluştuğunu, başvuru süresinin bir ay uzatılması gerektiğini söyledi.

28 Kasım 2014 Cuma 11:47
CHP'Lİ SUSAM: YAPILANDIRMAYA BAŞVURU BİR AY UZASIN


CHP’li Susam vergi ve SGK borcu yapılandırmasında uzun kuyrukların oluştuğunu, başvuru süresinin bir ay uzatılması gerektiğini söyledi. 

CHP İzmir Milletvekili ve Sanayi Ticaret Komisyonu parti sözcüsü Mehmet Ali Susam, yapılandırmaya başvurmak isteyenlerin vergi daireleri önünde uzun kuyruklar oluşturduğunu ifade etti, başvuru süresinin bir ay uzatılmasını istedi. 

Kanunun uygulanması sırasında bu türden sıkışıklıklar olmasını engellemek için Bakanlar Kurulu’na yetki verdiklerini hatırlatan Susam, “Farklı alanlarda, geniş kapsamlı bir yapılandırma sürüyor. Kanun Meclis’te görüşüldüğü sırada başvuru süresini yeterli gelmemesi durumunda Bakanlar Kurulu’na başvuru süresini bir ay uzatma yetkisi verdik. Başvuru süresi dolmak üzere ama halen vergi daireleri önünde uzun kuyruklar devam ediyor. Bakanlar Kurulu kendilerine tanıdığımız yetkiyi kullanmalı, yapılandırmadan faydalanmak isteyen vatandaşlarımızın önünü açmalıdır” diye konuştu. 

Yapılandırma koşullarının ağır ve yetersiz olduğunu öne süren Susam, “Esnafın bir yandan yapılandırdığı vergi ve SGK prim borçlarını ödemesi, diğer yandan güncel vergisini ve SGK’sını yatırması mümkün değil. Kanun Meclis’te görüşüldüğü sırada uyardık, 36 aylık taksitlendirmenin yetersiz kalacağını, esnafın bu koşulda ödemesini yapmasının mümkün olmadığını, sürenin en az 60 aya çıkması gerektiğini söyledik” dedi.

SANAYİYE GİDEN DURGUNLUĞU GÖRÜR 
Ülke ekonomisine durgunluğun hakim olduğunu ifade eden CHP’li vekil, “Devletin rakamları da yetersiz büyümeyi ve ekonomik durgunluğu işaret ediyor zaten. Fakat şöyle bir çarşıya, sanayi sitesine uğrayan, esnafın çayını içen durgunluğu hemen hisseder. Piyasalarda yaprak kımıldamıyor. Sanayi sitelerinden çekiç sesi yerine tavladan zar sesi geliyor. Yaşananlar üretim, ihracat ve istihdam yerine ithalata, AVM’ye inşaat rantına dayalı büyümenin sonucudur. Ara malı üretimini yapan KOBİ’ler, esnaf ve sanatkarların dayanacak gücü kalmadı. Devlet küçük işletmelerin sırtından yük alacağına, üzerine bir de iş güvenliği yasasıyla getirdiği gibi yeni yükler getiriyor. İş güvenliğinde tedbir alınması doğru bir uygulamadır, fakat tedbirler küçük işletmeleri zorlamadan, devletin imkanlarıyla gerçekleştirmelidir” diye konuştu. 

KREDİYLE EMEKLİLİK 
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Esnaf Şurası’nda prim borcu olan esnafa kredi verileceği yönündeki sözlerini hatırlatan Susam, şöyle konuştu:

Cumhurbaşkanı Bağ-Kur’a prim borcu olduğu için emekli olamayan esnafa Halkbank’tan kredi vereceklerini söyledi. İster doğal afet nedeniyle ürününü kaybetmiş çiftçi ol, ister emekli olamayan esnaf, Hükümetin her soruna çözümü aynı: ‘bankalar kredi versin, ödeyin’ Bu esnaf niye emekli olamıyor, primini neden ödeyemedi, daralan piyasayı nasıl genişletiriz sorularına yanıt yok. 

Emekli olmak için gerekli 9 bin günlük primini ödemiş, fakat fazladan çalıştığı yıllardan borcu olan esnaflar var. Onların emekli olması için bu günlerden vazgeçme hakkı tanınması gerekiyor, bundan da bahseden yok. Ne yazık ki bu hükümet esnafla, KOBİ’yle, küçük işletmeyle dost; onların derdiyle dertlenen bir hükümet değildir.“
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 897 kez okundu
Yükleniyor...