İzmir de Ulaşım

CHP’li Sertel, AKP hükümetine İzmir modeliyle kalkınmayı anlattı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Meclis’te yaptığı konuşmada ülkenin içine girdiği ekonomik bunalıma dikkat çekerek, İzmir modeli üzerinden verdiği örneklerle AKP hükümetine kırsal kalkınmayı anlattı. Sertel’in yaptığı konuşmaya Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ cevap verdi.

12 Ocak 2017 Perşembe 11:33
MECLİS'TE İZMİR KONUŞULDU        

CHP’li Sertel, AKP hükümetine İzmir modeliyle kalkınmayı anlattı


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, Meclis’te yaptığı konuşmada ülkenin içine girdiği ekonomik bunalıma dikkat çekerek, İzmir modeli üzerinden verdiği örneklerle AKP hükümetine kırsal kalkınmayı anlattı. Sertel’in yaptığı konuşmaya Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ cevap verdi. 

İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yerel üretici ile işbirliği yaparak uyguladığı süt, çiçek, fidan, patates alımlarına vurgu yapan Atila Sertel, “İzmir'de demokrasi var, kimse kimsenin yaşam tarzına karışmıyor. Orada bira içen genç ile Kordon'da namaz kılan insan yan yana duruyor ve kimse kimseyi asla rahatsız etmiyor, İzmir öyle bir kent. O nedenle, İzmir'e yatırım gelir arkadaşlar. Eğer siz bu ülkeye demokrasiyi, güvenceyi, insan haklarını, özgürlüğü, demokrasiyi getirmezseniz, tek adam sultasını getirip koyarsanız bu ülkeye ne dış yatırım gelir ne iç yatırımcı güvende hisseder kendini, asla ve asla yatırım yapmaz” dedi. 
Konuşmasında asgari ücretten çiftçinin sıkıntılarına, taşeronlaşmadan işçinin, emeklinin durumuna kadar birçok konuya değinen CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, “Ne ekersen onu biçersin” atasözünü hatırlatarak AKP iktidarında bu atasözünün “Ne ekersen ek, dert biçersin” olarak değiştiğini vurguladı. 


“İZMİR TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLMALI”
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin üreticilere yönelik kalkınma modelinden örnekler veren Sertel, şunları söyledi:
“Bizim İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımızın uyguladığı bir model var. Tire Süt Kooperatifi aracılığıyla İzmir'de ve çevrede yaşayan bütün çocuklara, 1-5 yaş grubu çocuklara ücretsiz her hafta 2 litre süt dağıtıyor. Kapıya kadar götürüp teslim ediyor. Bayındır'da, Ödemiş'te, Kiraz'da, Tire'de süt üreticileri kalkındı; 6 ineği olan 12 yaptı, 12 olan 24 ineğe sahip oldu ve süt üreticiliği gelişti. Ege'de kalkınma modellerinin önemli bir dönemecidir bu. Süt üreticisi, bugün memnun çünkü arkasında İzmir Büyükşehir Belediyesi var. Türkiye fidanının yüzde 64'ünü, Türkiye'deki ıslah edilmiş fidanın, meyve fidanının yüzde 64'ünü Ödemiş'in Bademli beldesi karşılıyor. Bu nasıl oldu? İşte, yine, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı her yıl 1,5 milyon meyve fidanını alarak İzmir'in bütün ücra köylerine, dağ köylerine kadar ücretsiz olarak ulaştırdı. İki tip belediyecilik var; ya, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı gibi olacaksın, Hollanda'ya, lale soğanına milyon dolarlar akıtacaksın ya da İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu gibi olacaksın Bayındır'da yerel çiçekçiliği kalkındıracaksın. İşte, kalkınma modelleri bu, örnekler bu. Arıcılığı teşvik etti İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı, kalkınmada model bu. Her anlamda çok güzel örnekler var. Bu modeller Türkiye’ye örnek olmalı.”

ASGARİ ÜCRETLİ AÇLIK SINIRININ ALTINDA
Konuşmasında asgari ücrete de değinen CHP Milletvekili Sertel, yoksulluk sınırının 4 bin 665 lira olan ülkemizde asgari ücretliye bin 404 lira verildiğinin altını çizdi. Asgari ücretlinin açlık ve sefalete mahkum edildiğini belirten Sertel, “Halkın sorunlarına sahip çıkın. Sefa ve güzel bir yaşam içerisinde olanlar halkın durumundan anlamayabilirler ama halk; açlık ve sefalet sınırının en dibinde ve çaresizlik içinde. Kulaklarınızı açın, tek adama değil, halka döndürün, halka döndürün kulaklarınızı. O zaman sizi milletvekili olarak ayakta alkışlarım” diye konuştu. 

HÜKÜMET KANADINDAN CEVAP GELDİ
Sertel’in konuşmasına cevap veren AKP İzmir Milletvekili Hamza Dağ ise, “Gerçekten, İzmir'de son dönemde çok ciddi gelişmeler var, İzmir'de çok büyük hizmetler de yapıldı. İzmir'de süt anlamında Ödemiş gerçekten sütün merkezi oldu. Yine fidancılık, tarım, hepsi gelişmişse bu bir belediyenin tek başına yapacağı iş değil. Belediyenin yapmış olduğu o faaliyetleri de destekliyoruz, güzel şeyler ama takdir edin ki bunlar bir belediyenin yapacağı, alacağı sütlerle olacak iş değil. Hükümetimizin katkıları ile oluyor” dedi. 
CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel’in “Gediz’i temizleyemediniz, tarihe Gediz’i temizleyemeyen Bakan olarak geçeceksiniz” şeklindeki sözlerine cevap veren Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu da, “Gediz'de biz Orman ve Su İşleri Bakanlığı olarak üzerimize düşen her şeyi yaptık. Ancak, bazı şehirlerimizin atık su arıtma tesisleri yeni başladı” diye konuştu. 



 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1150 kez okundu
Yükleniyor...