İzmir de Ulaşım

CHP Milletvekili Atila Sertel’den yerel medyayı rahatlatacak öneri

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM Genel Kurulu’nda RTÜK bütçesi üzerine yaptığı konuşmada radyo ve televizyonlardan dolar üzerinden alınan yayın ve bant kiralama bedelinin Türk Lirası’na çevrilmesini önerdi. Sertel, yerel medya ile yaygın medyadan aynı oranda alınan ücretlerin de yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi.

07 Aralık 2016 Çarşamba 13:25
CHP Milletvekili Atila Sertel’den yerel medyayı rahatlatacak öneri


“Radyo ve Televizyonlardan dolar üzerinden alınan ücretler TL’ye çevrilsin”


Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İzmir Milletvekili Atila Sertel, TBMM Genel Kurulu’nda RTÜK bütçesi üzerine yaptığı konuşmada radyo ve televizyonlardan dolar üzerinden alınan yayın ve bant kiralama bedelinin Türk Lirası’na çevrilmesini önerdi. Sertel, yerel medya ile yaygın medyadan aynı oranda alınan ücretlerin de yeniden düzenlenmesi gerektiğini söyledi. 

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, TBMM Bütçe görüşmelerinde yaptığı konuşmada Sertel’in açıklamalarına da değindi. Kurtulmuş, “Yerel basın konusundaki duyarlılığınız için teşekkür ediyorum. Bu konuda gerekli çalışma ve düzenlemeyi en kısa sürede yapacağız” dedi. 

Yerel televizyonlarla yaygın televizyonların TÜRKSAT’a ödedikleri yayın ve bant kiralama ücretinin aynı olduğunu, bunun haksız rekabete neden olduğunu vurgulayan CHP Milletvekili Atila Sertel, “ ‘AVM kiraları Türk lirası olsun, dolar bitsin, dolar kalksın, dolarla uygulamayın’ deniliyor. Doğru söylüyor, tamam, katılıyoruz. Peki, AVM olunca dolar uyuyor da uydu kiraları olunca dolar niye uymuyor, niye Türk lirasına çevrilmiyor? AVM'ye uyan, uyduya niye uymuyor? Bunun değişmesi lazım. Televizyonlardan alınan ücret, yerel ve yaygın medya olarak dengelenmeli, makul bir seviyeye çekilerek Türk Lirası üzerinden alınmalı” diye konuştu. 


AYLIK 19 BİN DOLAR
Sağlıklı bir yayın yapabilmek için en az 3 megabit bant genişliğine ihtiyaç olduğu bilgisini veren Sertel, yerel bir televizyonun 3 megabit bant genişliği için 16 bin 500 dolar ödediğini, uplink bedeliyle birlikte bu rakamın 19 bin dolara çıktığını söyledi. Doların önlenemeyen yükselişinden dolayı RTÜK’ün kapatmasına gerek kalmaksızın radyo ve televizyonların kapılarına kilit vurmak zorunda kaldıklarını belirten Sertel, şunları söyledi:
“İster milyon dolarlık bütçesi olan yaygın kanallar olsun isterse Anadolu’nun bir ilinde kendi yağıyla kavrulmaya çalışan bir televizyon olsun her ikisi de RTÜK ve TÜRKSAT’a aynı ücretleri ödüyor. Anadolu içerisinden baktığımızda Anadolu'nun içindeki arkadaşlarımızın büyük sıkıntılar içerisinde. Personel maaşlarını dahi ödemekte zorlanan yerel basın, her ay 81 bin lira devlete ödeme yapmak zorunda. Üstelik bu paralar dolar üzerinden alınıyor. Kur farkından dolayın şu an 10 bin lira fazla ödeme yapmak zorunda kaldılar. Vatandaşa dolar bozdurun, esnafa dolarla çalışmayın çağrısı yapanlar radyo ve televizyonlardan dolar üzerinden aldıkları ücretleri de Türk Lirası’na çevirmelidir. Üstelik milyon dolarlık bütçesi olan kanalla, Anadolu’daki yerel kanaldan alınan ücretler de aynı. Bu adaletsizliğin giderilmesi lazım.”

RTÜK’ÜN ADI DEĞİŞSİN!
Konuşmasında Radyo Televizyon Üst Kurulu’nun bir sansür kurumu haline dönüştüğünü vurgulayan Sertel, “Kapatmalar ve yayın yasakları konusunda dünya rekoru elimizde. Sadece 2016 yılında 44 olayda yayın yasağı kararı alındı. Gazeteci daha olay yerine varmadan yayın yasağı getiriliyor. Yasakçı bir zihniyetle sorunların üstesinden gelinmesi mümkün değil” dedi. 
Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun asli görevlerinden uzaklaştığını dile getiren CHP İzmir Milletvekili Atila Sertel, şöyle devam etti:
“Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ne yazık ki bir sansür kurulu hâline gelmiştir. İktidara önerim şudur, Sayın Numan Kurtulmuş'a önerim şudur: RTÜK bitmeli, Radyo Televizyon Sansür Kurulu olarak yeniden düzenlenmelidir. Çünkü her konuda sansür, her konuda yayın engelleme karşımıza çıkmaktadır. Geçen yıl 44 kez televizyonlara, radyolara, medyaya yayın yasağı getirilmiştir, 44 kez. Tecavüzü önleyemiyorsunuz, tecavüzle ilgili yayın yasağını getiriyorsunuz. Patlama oluyor, terör olayı oluyor, terörü lanetle kınıyoruz, kınıyorsunuz, terör önlenemiyor ama terörle ilgili yayın yasağı getiriyorsunuz. Adana'da Valilikte patlama oluyor, daha televizyon kanalları oraya ulaşmadan, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu ve Hükûmet hemen yayın yasağı getiriyor. Yasakçı bir zihniyetle Türkiye'deki sorunların üstesinden gelmeniz asla mümkün değil, asla çözemezsiniz. Üstünü örterek sorunlar çözülmüş olsaydı gerçekten çok başarılı bir iktidar olurdunuz. O kadar çok konunun üstünü örtmeyi o kadar maharetle beceriyorsunuz ki, yasakçısınız ve gerçekten Türkiye'de televizyonları kapatmakta, radyoları ve televizyonları susturmaktan öte medyayı susturmakta bir dünya rekorunuz var.”


 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1147 kez okundu
Yükleniyor...