İzmir de Ulaşım

BALBAY: “BAKANLIK MARMARİS’TE MEYDANA GELEN KAZADAN HİÇ DERS ALMAMIŞ”

Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının nedenleri arasında çürük bariyer sorunu da yer alıyor.

05 Ağustos 2017 Cumartesi 14:51
BALBAY: “BAKANLIK MARMARİS’TE MEYDANA GELEN KAZADAN HİÇ DERS ALMAMIŞ” 

“TÜRKİYE’DE KULLANILAN STANDART DIŞI BARİYERLER DAHA KAÇ KİŞİNİN CANINA MAL OLACAK?”


Ülkemizde meydana gelen trafik kazalarının nedenleri arasında çürük bariyer sorunu da yer alıyor.

CHP İzmir Milletvekili Mustafa Ali Balbay 13 Mayıs 2017 anneler gününde meydana gelen 24 kişinin hayatını kaybettiği Marmaris’teki kazayı Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan yanıtlaması istemiyle 05.06.2017 tarihinde Meclis Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesi ile gündeme getirmişti.

Balbay soru önergesinde karayollarında kullanılan standart dışı bariyerlerin durumunu sorgulamıştı. Aradan geçen iki ayın ardından bu sorularına yanıt alamadan bu sefer İstanbul Kadıköy’de E-5 Karayolu Uzunçayır mevkiinde servis minibüsü kazasında demir bariyerler minibüsün motor kısmından girerek arka camdan çıktı. Şans eseri olayda ölüm meydana gelmezken araç sürücüsü yaralanarak kurtuldu.

                  

Balbay Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’a seslenerek şöyle dedi:

“Marmaris’te meydana gelen kaza hala dün gibi aklımızda. Standart dışı kullanılan bariyerler sonucu birçok şehirde ölümcül trafik kazaları meydana geliyor. Daha kaç ölümcül kaza meydana gelmeli ki bakanlık harekete geçsin. Bu yaşananlardan bakanlık ders çıkarmalı, bir an önce ülkemizde kullanılan bariyerlerin Avrupa standartlarında yeniden gözden geçirilmesi gerek. Biz Marmaris’teki kaza sonrasında Bakanlığı uyararak standart dışı bariyerlerin birçok ölümcül kazaya yol açtığını Bakanlığın bu uygulamadan derhal vazgeçip hemen Avrupa standartlarında kullanılan bariyer sistemine geçilmesini önermiştik. Ama gelinen noktada yaşanan kazalarda gösteriyor ki Bakanlık bu konuda adım atmak niyetinde değil.”

Balbay’ın 05.06.2017 tarihinde Meclis Başkanlığına vermiş olduğu soru önergesi şöyleydi:

1.    Türkiye’de şehirlerarası yolların yapımı, bakımı ve onarımından sorumlu olan Karayolları Genel Müdürlüğü (KGM) neden CE belgeli ve çarpışma testlerinden geçmiş TS-EN 1317 standardına uygun beton bariyer kullanmıyor?  

2.    Karayollarının 2013 yılı teknik şartnamesinde de yer almasına rağmen uygun olmayan ve halkımızın can güvenliğini hiçe sayan bariyerlerin kullanılmasına kim onay veriyor? 

3.    Bu güne kadar uygun olmayan beton bariyer kullanımına izin veren yetkililer hakkında adli ve idari bir işlem yapılmış mıdır?

4.    Karayolları 5. bölge müdürlüğünün sorumluluk sahasında bulunan Kırıkhan-Belen karayolunun 38 km’lik bölümünde TS - EN 1317 standartlarına uygun beton bariyer kullanılacağı haberde belirtilmiştir. Bu bölgedeki beton bariyer uygulaması ne zaman başlayacaktır?

5.    Ülkemizde TS-EN 1317 standardında bariyer üretim lisansı bulunan firma var mı? Kimlerdir?

6.    Gazetede yer alan habere ilişkin bakanlık ve karayolları tarafından neden bir açıklama yapılmamaktadır?

7.    13 Mayıs anneler günü yaşadığımız bu acıda KGM’nün payı/ihmali nedir? Tedbir ve takdir bunun neresindedir?
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1161 kez okundu
Yükleniyor...