İzmir de Ulaşım

ZEKA BAŞKA BİRŞEY AL SANA GREV

Japonya'da otobüs şoförleri grevi halkın desteğini aldığı gibi emeğin zekasını da göstermesi açısından güçlü.

18 Mayıs 2019 Cumartesi 15:31
 Basit ama etkili ya da “benim daha önce neden aklıma gelmedi?” dediğimiz fikirlerin çoğunun yaratıcı akıllardan çıktığı koca bir gerçek… Bu kez basit gelse de bir hayli farklı ve etkili görünen bir grev yöntemi ile kendini gösterdi;

Japonya'da Ryokaya Grubu ile birlikte çalışan Okayama otobüs sürücüleri, olağandışı bir protesto gösterisi düzenledi.
Ulaşımda hiçbir aksatma yaşatmadan yolcu alımında devam eden sürücüler, yolculardan ücretleri almayı reddediyor.
Bunun sebebi ise kısaca şöyle; yeni bir rakip otobüs hattı olan Megurin, 27 Nisan’da Ryobi’ninkiyle çakışan ve daha ucuz bir ücret sunan bir hizmet olarak faaliyete geçti.
Sonuç olarak, Ryobi sürücüleri tehdit altında hissediyorlar ve ek rekabet kapsamında iş güvenliği için iyileştirme yönetimi istiyorlar. Ryobi’nin bu isteklerinin karşılanması için az hevesli olunması, grevin ilan edilmesinde büyük bir rol oynuyor.
Bu gibi durumlarda grev yapıldığında genelde işçilerin işi durdurmasına alışığız. Fakat sürücüler bu klasikleşmiş grev yönteminin dışına çıkıyor ve işgücünün durdurulması yerine çalışmaya devam ediyor. Eh bu da müşteriler için ücretsiz otobüs yolculuğu demek oluyor.


Bu, Japonya’da ya da dünyada yapılan ilk “ücret” grevi değil. Avustralya’da hem Brisbane hem de Sydney şehirlerinde geçen yıl iş uyuşmazlıklarının bir parçası olarak benzer bir grev düzenlendi. ilk bilinen “ücret grevi” vakası ise 1944’te Cleveland’daki sokak işçilerinin yaptığı bir protesto olarak biliniyor.


Bu iş uyuşmazlığının sonucunu etkileyecek pek çok faktör var, ama bu grevin Japon iş kültüründe yönetim, işçiler ve yolcular arasında nasıl işleyeceğini görmek ilginç bir deneyim.
Ryobi sürücülerinin daha ucuz bir otobüs şirketine karşı iş güvenliği arayışında olduğunu düşünürsek, görüntülerini ve yolcuları ile olan ilişkilerini korumaları da ayrıca önem teşkil ediyor.

Bizde de böyle zeka ve yürek dokuz çatal sendikalar çıkar mı?


Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 89834 kez okundu
Yükleniyor...