İzmir de Ulaşım

“EGE ÜNİVERSİTESİ YAĞMALANMIŞ“

Yeniçağ Gazetesi yazarı Murat Ağırel yazmış.Genç gazeteci yıllardır boş kalan Uğur Mumcu gazeteciliğinin önemli bir temsilcisi.

30 Eylül 2019 Pazartesi 09:32
 The Center for World University Rankings (CWUR) "2019-2020 Dünya Üniversiteleri Sıralaması" yayımlandı.

2 bin üniversite sıralandı. CWUR sıralamasında ilk 500'de ise tek bir Türk üniversitesi yok. Türk üniversiteleri arasında ilk sıralamaya giren Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ) oldu. ODTÜ, 582. sırada yer aldı. İlk binde sadece 10 üniversite var. Geçen yıl bu sayı 13 olmuştu.

Sıralamada eğitimin kalitesi, mezunların iş bulma oranı, makale sayısı ile atıflar gibi kriterler yer alıyor. CWUR sıralamasında Türkiye'den 10 üniversite bulunuyor.

Bu üniversiteler arasında Ege Üniversitesi de var.

Neden bu bilgileri veriyorum?

Sayıştay ile bağlantısı ne?

Anlatayım…

Sizlere aktaracağım bilgiler Sayıştay'ın Ege Üniversitesini denetlemesi ile ortaya çıkan bilgilerdir. Ortaya çıkan bulguların tamamı çok açık söylüyorum yağmadır. Yazı sonunda zaten siz de kanaat getireceksiniz.

Boşa harcanan paralar, zengin edilen bazı şirket sahipleri vb. bir sürü iş bu raporlar sayesinde ortaya çıkıyor.

Mesela Ege Üniversitesinin ilime, bilime harcasın diye verilen halkın vergileri  nasıl hiç ettiğini, birilerini nasıl zengin ettiğini okuyacaksınız…

Hiç zaman kaybetmeden anlatmaya başlayayım.

Ege Üniversitesi raporlarını okuduğumda üniversitenin ilgili birimlerinde bulunan ihale düzenleyen kişiler ya iş bilmiyorlar veyahut çok fazla iş (!) biliyorlar.

Başka bir ihtimal yok.

Mesela…

Ege Üniversitesinde ihale düzenleyenlerin ihale maliyet hesaplamalarını nasıl yaptıkları tespit edilemiyor. Aslında izlemesi gereken yöntemler kanunlar ile belirlenmiş durumda.

Ancak gelin görün ki işler öyle olmamış. Ege Üniversitesi ihale düzenleyen yetkilileri Merkez ameliyathane binası yapım işinde yaklaşık maliyetin olması gerekenden yüksek olarak tespit etmiş.

Sayıştay'ın yapmış olduğu incelemede; E.Ü Merkezi Ameliyathaneler Binası Yapım İşi kapsamında yapılan 2 ihalede de (ki bu ihaleleri unutmayın) yaklaşık maliyet hesaplamasında hesaplamaların nasıl ve neye göre yapıldığını tespit edememiş.

Hatta Sayıştay örnek vermiş, 1 adet Yangın Damperi ve 4 adet Kanal Tipi Susturucunun yaklaşık maliyet hesap cetvelinde adet olarak belirtilmesi gerektiği halde takım olarak belirtilmesi nedeniyle bu iş kalemlerinin tamamına tek fiyat verildiğinden birim fiyatları saptanamamış!

Bu durum uzman raporunda da; "İdarece hazırlanan yaklaşık maliyet izlenebilir olmadığından, denetime açık değildir" denilerek ortaya konmuştur

Tabii ihale söz konusu kalemlerin miktar ve fiyat açısından ayrıntılı ve açık hazırlanmaması yaklaşık maliyetin gerçekten piyasa ile eşdeğer mi değil mi? Tespiti imkansız kılıyor.

Yani yaklaşık maliyet için karşılaştırma yapılamamış. Peki,bunu neden anlatıyorum? Az önce dedim ya Ege Üniversitesinde ihaleleri düzenleyen kişiler ya işi bilmiyor yada çok iyi biliyor. Maliyetin hesaplanmaması durumunu ben hiç iş bilmemezlikten dolayı olduğunu düşünmüyorum.

Kafanız karışmaması için kısa kısa madde madde örnekler göstermek istiyorum…

Ameliyathaneler Binası Yapım İşi.

Yapılan 2 ihalede uzman raporuyla da sabit olduğu üzere, yaklaşık maliyet cetvelindeki iş kalemlerinin çeşitli yöntemlerle miktarlarının/fiyatlarının olması gerekenden yüksek olarak belirlendiği tespit edilmiş.

- "Merkezi Ameliyathane Binası Yapım İşi" ile ilgili olarak yapılan 1. İhalede Metal Taşıyıcı Karkas Üzerine Alüminyum Kompozit Cephe Kaplaması artışı 1.708 m² olarak gösterilmiş, proje üzerinde yapılan ölçümlerde bu alanın 1.124 m² olduğu tespit edilmiş, 584 m² alan fazladan hesaplanmış,

- Çevre ve Şehircilik/Milli Savunma Bakanlığı Bakanlığı Birim Fiyat Cetvellerinde var olan iş kalemi/imalatlar için özel fiyat belirlenerek yaklaşık maliyet tutarları akıl almaz derecede arttırılmış!

- Örneğin; kurşun döşeme imalatı birim fiyatı 376,21 TL/m² iken, 16.09.2015 tarihinde hazırlanan Yaklaşık Maliyet Cetvelinde bu imalat için 550,00 TL/ m² özel fiyat belirlenmiş.

- Bu ihale 2015/126802 ihale kayıt numarası ve 30 milyon TL sözleşme bedeli ile Barslan Yapı San.Tic. Ltd. Şti tarafından alınmış.

- Diğer taraftan iki ihale kapsamında çok sayıda özel fiyat belirlendiği ve yaklaşık maliyetlerin buna göre tespit edildiği görülmüş; özel fiyatların nasıl belirlendiğine ilişkin analizler Yaklaşık Maliyet Hesap Cetveli altında imzası bulunan yetkililerden ve YİTDB'den talep edilmiş, ancak hiçbirisi ibraz edememiş.

- Barslan yap Ege Üniversitesi'nden 2012 ve 2016 yılları arasında toplam 5 ihale almış. Toplamı ise 101 milyon 500 bin TL.

Söz konusu fiyat analizleri Sayıştay'a ibraz edilmediğinden, yaklaşık maliyetlerin o dönemdeki piyasa rayiçlerine uygun belirlenip belirlenmediği hususu İzmir Sanayi ve Ticaret Odası Başkanlığına sorulmuş, gelen cevabi yazıdan;

2. İhale kapsamında bulunan 3x100 Kwa Kesintisiz güç kaynağının (UPS) rayiç bedeli 30 bin TL iken, Yaklaşık Maliyet Hesap Cetvelinde ise bu rakamın 235 bin TL olarak yer alıyor,

Dubleks kumandalı ambulans asansörün rayiç bedeli 102 bin TL iken, Yaklaşık Maliyet Hesap Cetvelinde ise bu rakamın 219 bin TL olarak yer alıyor,

Simpleks kumandalı ambulans asansörün rayiç bedeli 98 bin TL iken, Yaklaşık Maliyet Hesap Cetvelinde ise bu rakamın 212 bin TL olarak yer alıyor,

Yukarıda yer alan örnekler bile özel pozlara ilişkin fiyat analizlerinin defaatle istenmesine rağmen verilmeme nedenini açıkça ortaya koyuyor. Bu ihale (2012/23561 numarası ile) 65 milyon bedel ile Derya İnşaat şirketi tarafından alınmış. Bu ihalede ilginç bir durum var. EKAP ta yer alan bilgilere göre Doküman satan alan kişi sayısı 1 teklif veren kişi sayısı 6. İhale davet usulü yapılmış.

Yaklaşık maliyetin olması gerekenden yüksek olarak hazırlanması sadece söz konusu yapım işine özgü olmayıp, süreklilik arz eden bir hal almış.

Yazının devamı için lütfen tıklayın: Rektöre haberin verin Ege Üniversitesi yağmalanıyor! - Murat AĞIREL

Haber Kaynağı: Yeni Çağ

Bu haber 81950 kez okundu
Yükleniyor...