İzmir de Ulaşım

MİLLİ GELİR HEDEFİ : 2 TRİLYON DOLAR

BAŞBAKAN ERDOĞAN, JAPONYA'DA BİR KONFERANSTA AÇIKLAMA YAPTI

07 Ocak 2014 Salı 07:28
aponya'nın başkenti Tokyo'daki resmi temasları kapsamında Nikkei gazetesinin ev sahipliğinde düzenlenen konferansta konuşan Erdoğan, 10 yıl önce 2004 yılında Japonya'yı ziyaret ettiğinde, hükümetinin sadece 1 yılını doldurduğunu anımsatarak, 2001 yılındaki ağır ekonomik krizin yaralarını hızla sardıklarını, Türkiye ekonomisini düze çıkarmak, ekonomide istikrarlı büyümeyi tesis etmek için yoğun bir gayret sarf ettiklerini söyledi.
Erdoğan, 11 yıllık iktidarları döneminde ekonomide çok büyük, dünyanın da izlediği büyük başarılar elde ettiklerini belirterek, "Türkiye ekonomisi her yıl ortalama yüzde 5 oranında büyüme kaydetti. Milli geliri 230 milyar dolardan, 2012 yılı sonu itibarıyla 786 milyar dolara, şu an itibarıyla da 800 milyar doları aştı. 2013 yılının ilk üç çeyreğinde de Türkiye yüksek oranda büyümeye devam etti" ifadesini kullandı.
Küresel finans krizine rağmen Türkiye ekonomisinin ilk 9 aylık büyüme oranının yüzde 4 olduğuna, milli gelirin de 800 milyar doların üzerine çıktığına dikkati çeken Başbakan Erdoğan, şöyle devam etti:
"Ekonomi büyürken aynı anda enflasyonu aşağılara çekmek gibi önemli bir başarıyı da elde ettik. İstikrarsız dönemlerde çift hanelerde olan, bizim devraldığımız da yüzde 30 seviyesinde olan enflasyonu yüzde 7 oranına indirdik. Enflasyonun kontrol altına alınması sayesinde Türk lirasından 6 sıfırı attık. Son derece başarılı bir operasyon yaparak, hiçbir soruna yol açmadan paradan sıfır atma işlemini gerçekleştirdik ve halkımız yeni duruma çok hızlı şeklide uyum sağladı. Faizlerde aynı şekilde önemli oranlarda düşüş gerçekleşti. Devletin borçlanma faizini yüzde 63 iken, yüzde 6 seviyelerine kadar çektik. Kamu net borç stokunun milli gelire oranı yüzde 74 iken, bu oranı şu anda yüzde 35'e kadar çekmiş bulunuyoruz. İhracatımız bu dönemde ciddi artış kaydetti, 36 milyar dolardan devraldığımız ihracatımız şu anda 151 milyar doları aşmış durumda. Bu süreçte Türkiye'nin 130 dolar uluslararası yatırım çektiğini de özellikle vurgulamak isterim. Bizden önceki dönemde bazı istisnalar dışında 1 milyar doları geçmeyen yıllık uluslararası yatırım, bizim dönemizde yıllık ortalama 10 milyar doların üzerine çıktık."
Ekonomik başarıda iki önemli kavramdan bahseden Başbakan Erdoğan; "Bunun birisi istikrar, diğeri güvendir. Eğer bu istikrar, bu güven olmamış olsaydı buralara ulaşmamız da mümkün değildi. Uluslararası yatırımlar konusunda veren el olma konumuna ulaştık. Bizden önce yıllık 45 milyon doları aşamayan Türkiye, şu anda 2012 sonu itibariyle 2,5 milyar dolara ulaşmıştır. 2013'te bunun da üzerine çıktık. 11 yıl önce göreve geldiğimizde Türkiye'nin IMF'ye olan borcu 23,5 milyar dolardı, bu borcu 2013'ün 14 Mayıs'ında kapattık. Küresel finans krizine rağmen IMF ile yeni bir stand-by anlaşması yapmadık. IMF'ye 5 milyar dolarlık kredi açtık, ihtiyaç olduğunda IMF ülkemizden borç alabilecek." dedi
Ekonomik hedefler
Başbakan Erdoğan, ekonomideki kazanımları kalıcı hale getirmek için çok önemli reformlar gerçekleştirdiklerini, bankacılık ve finans alanında önemli adımlar attıklarını, mali disiplin ve para politikaları konusunda son derece hassas olduklarını anlatarak, bugün Türkiye'nin dünyanın en hızlı ve istikrar içinde büyüyen ülkelerinden biri durumunda bulunduğunu vurguladı.
Erdoğan, 2023 yılının Cumhuriyet'in kuruluşunun 100. yıl dönümü olduğunu anımsatarak, 2023'te milli geliri 2 trilyon dolara, ihracatı 500 milyar dolara ve dış ticaret hacmini 1 trilyon dolara çıkarmayı hedeflediklerini ifade ederek, "Kişi başına milli gelirin 25 bin dolara yükseleceğini tahmin ettiğimiz Türkiye, sadece 9 yıl sonra inşallah dünyanın en büyük 10 ülkesinden biri konumuna yükselecektir. Biz bu büyük hedefi ulaşılabilir görüyor, şimdiden tasarımlarımızı yapıyoruz" diye konuştu.
Japon yatırımcıların da Türkiye'nin büyük vizyonunda yer almalarını önemsediklerini, doğrudan yatırımlarda Japon firmalarının, Türkiye'nin sunduğu fırsatlardan istifade etmelerini beklediklerini kaydeden Başbakan Erdoğan, Türkiye'nin Ortadoğu, Balkanlar ve Afrika'ya yakınlığı sebebiyle son derece cazip bir yatırım konumunda bulunduğunu, teşviklerle sağlanacak yatırım kolaylığıyla Türkiye'de yatırım yapacak Japon firmalarını her aşamada desteklemeye hazır olduklarını belirtti.
Ekonomi Bakanlığı ve Türkiye Yatırım Destek Ajansı'nın Türkiye'de yatırım yapmak isteyen her firma için her aşamada yardımcı olmaya hazır olduğunu vurgulayan Başbakan Erdoğan, şunları kaydetti:
"Türkiye ekonomisi 11 yıllık süreç içinde çok önemli imtihanlardan geçti. Tüm bu imtihanlardan başarıyla çıktı. Disiplin sayesinde, aldığımız ciddi tedbirler sayesinde, gerçekleştirdiğimiz yapısal reformlar sayesinde ekonomiyi çok sağlam temellere oturttuk ve onlarla buluşturduk. Ulusal ve küresel dalgalanmalara karşı dayanıklı, dirençli bir ekonomik yapımız var. Göreve geldiğimizde Merkez Bankamızın döviz rezervi 27,5 milyar dolardı, şu anda Merkez Bankamızın döviz rezervi son gelişmelerdeki 136 milyar dolara kadar çıkmıştı, şu anda 133 milyar dolar. Ülke içinde ve dışında istikrar, huzur, güven ortamını muhafaza ederek, bunu daha da güçlendirerek ekonomini zeminini daha da güçlendiriyoruz."
Ekonomik alanda olduğu kadar demokratikleşme alanında da atılan adımların Türkiye'yi farklı bir boyuta taşıdığını vurgulayan Başbakan Erdoğan, "Şu anda Türkiye çalkantılı bir coğrafyada istikrar ve güven adası olarak yükselişini sürdürüyor. Demokratik standartlarımız her gün daha ileri seviyelere ilerliyor. Demokratikleşmenin önündeki engelleri cesaretle kaldırıyor, bu alanda da reformlarımızı kararlılıkla yapıyoruz. Halkının yüzde 99'u Müslüman bir ülke olarak, bölgede çok önemli bir deneyimi gerçekleştiriyor, çok önemli bir sınavı başarıyla geçiyoruz. Bu noktada dış politikanın da çok önemli olduğunu biliyoruz. Gerek demokratikleşme için gerek güçlü bir ekonomi için aktif bir dış politikanın gerekli olduğuna, önemli olduğuna inanıyor, içeride olduğu kadar bölgemizde de dünyada da istikrar ve güveni en güçlü şekilde savunuyoruz." dedi. 

Bu haber 1504 kez okundu
Yükleniyor...