İzmir de Ulaşım

Gürer: “Ortaöğretimde okullaşma oranı düşüyor”

CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ortaöğretimdeki okullaşma oranının hızla düşüş göstermesinin nedenlerinin belirlenmesi için Meclis Araştırma önergesi verdi.

15 Mayıs 2017 Pazartesi 15:38
Gürer: “Ortaöğretimde okullaşma oranı düşüyor”


CHP Niğde Milletvekili ve KİT Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, ortaöğretimdeki okullaşma oranının hızla düşüş göstermesinin nedenlerinin belirlenmesi için Meclis Araştırma önergesi verdi. 

CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, araştırma önergesinde, ülkemizde 700 bini aşkın çocuğun okul sıralarında eğitim almaları gerekirken ucuz işgücü olarak çalıştırıldığına dikkat çekerek, bu olumsuz tablonun detaylı bir şekilde irdelenmesi ve sorunların çözüme kavuşturulması çalışma başlatılması gerektiğini söyledi. 


KIZ ÇOCUKLARININ EĞİTİME DEVAM ETME ORANI AZALDI
Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili ve Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Komisyonu Üyesi Ömer Fethi Gürer, 14-17 yaş aralığındaki çocukların okullaşma oranında düşüş yaşandığına işaret etti. TBMM Başkanlığına konunun detaylı bir şekilde incelenmesi için Meclis Araştırma Önergesi veren Ömer Fethi Gürer, özellikle kız çocuklarının ilkokuldan sonra eğitimlerini sürdürme oranlarında düşüş yaşandığına vurgu yaptı. 

ORTAÖĞRETİMDE OKULLAŞMA ORANI YÜZDE 69
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer,  ülkemizde birinci kademe eğitim öğretimde okullaşma oranının yüksek olmasına rağmen, 14-17 yaş gruplarındaki okullaşma oranında ciddi bir düşüş yaşandığını söyledi. OECD ülkelerinde 15-19 yaş gruplarında eğitime devam etme oranının yüzde 84 olduğuna vurgu yapan Gürer, ülkemizde ise bu oranın yüzde 69’lar seviyesinde kaldığını belirtti. Aynı yaş gruplarındaki kız çocuklarının okullaşma oranının iller arasında da farklılık gösterdiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, ortaöğretimdeki erkek çocukların çalışmak zorunda kalmaları nedeniyle okullarına devam edememelerinin irdelenmesi gerektiğini söyledi. 

ÇOCUK İŞÇİ SAYISA 709 BİNE ALIŞTI
Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 15-17 yaş aralığındaki çocuk işçi sayısının 709 bine ulaştığını da ifade etti. Ömer Fethi Gürer, 2012 yılında çocuk işçi sayısının 601 bin seviyesindeyken, 2016 yılında bu rakamın 709 bine çıkmış olmasının ortaöğretimde okullaşma oranının da düştüğünün kanıtlarından biri olduğunu kaydetti. 

GEÇEN YIL 56 ÇOCUK İŞÇİ HAYATINI KAYBETTİ
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, TBMM Başkanlığına sunduğu Meclis Araştırma önergesinde, ülkemizde çocuk işçilerin yaşadığı drama da dikkat çekti. Türkiye’de okul sıraları yerine ucuz işgücü olarak çalıştırılan 709 bin çocuk işçiden 56’sının geçen yıl hayatını kaybettiğini anlatan Ömer Fethi Gürer, bu durumun da ayrıca düşünülmesi gereken konuların başında geldiğini söyledi. Ömer Fethi Gürer, “15-19 yaş aralığının eğitimden kopuşunun gerekçeleri, nedenleri ve bu bağlamda yeni geliştirilebilecek politikalar için meclis araştırması sonucun olumlu olmasında katkı sağlayacaktır” dedi. 

BİLGİ İLE BULUŞMA YOLU EĞİTİMDEN GEÇER
CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, eğitimin toplumların gelişmişliğinde en önemli bilgi ile buluşma yolu olduğunu belirterek, “Gençlerin ilk kademe eğitiminden Üniversiteye kadar uzanacak süreçte yeterli bilgi ile donanmaları için her kademede okullaşma oranın artması da şarttır. Bu bağlamda okullaşma için yapılanlardan istenen sonuca erilemeyen durumların irdelenmesi, incelenmesi ve yapılması gerekenlerle önerilerin değerlendirilmesi adına araştırma katkı sağlayacak bir süreç yaratacaktır” diye konuştu. 
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 726 kez okundu
Yükleniyor...