İzmir de Ulaşım

CHP'Lİ ÇAM:AKP EMEKLİLERİ AÇLIĞA MAHKUM ETMEYE DEVAM EDİYOR.

AKP İktidarı'nın Emekliyle dalga geçer gibi verdiği %2.32 oranındaki zam ile ilgili CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın Basın Açıklaması

08 Ocak 2015 Perşembe 16:39
CHP'Lİ ÇAM:AKP EMEKLİLERİ AÇLIĞA MAHKUM ETMEYE DEVAM EDİYOR.

 

AKP İktidarı'nın Emekliyle dalga geçer gibi verdiği %2.32 oranındaki zam ile ilgili 

CHP İzmir Milletvekili Musa Çam'ın Basın Açıklaması  
 
12 yıldır iktidar da bulunan, AKP geçmiş iktidarların yanlışlarının ve halkın  inançlarının arkasına sığınmaya ve tüm emekçi kesimler gibi, Emeklileri de açlığa mahkum etmeye devam ediyor.
 
2002 yılından bu yana ilkeyi tek başına yöneten AKP iktidarı, milyonlarca emekliyi, emekli dul ve yetimi sefalete sürüklemeye devam ediyor.
 
01.07.2014 – 31.12.2014 tarihleri arasını kapsayan son altı aylık TÜFE artış oranı birkaç gün önce açıklandı. Bu oranın açıklanmasıyla, AKP'nin çok övündüğü ve reform olarak topluma sunduğu SSGSS kanunun 55. maddesi gereğince, yaklaşık 9 milyon SSK ve BAĞ-KUR emeklisinin maaşı, yılın ilk altı ayında %2.32 oranında artırılacak. Bu oranla, büyük çoğunluğu açlık sınırı altında maaş alan emekliler günlük 80 kuruş aylık 24 lira artış alacaklardır.
 
Ekim ayı başında doğalgaz ve elektrik gibi temel ürünlerin fiyatları %9 artırılmış ve bu zamlar piyasada peş peşe fiyat artışlarına yol açmışken, TÜFE artış oranının Aralık ayında %0.44 gerilemiş olmasının hiçbir açıklaması olamaz. Daha öncede defalarca söylediğimiz gibi, son yıllarda dönemin son ayında enflasyon gerilemiş gösterilmek suretiyle, oran düşülmektedir. Bu sonuç, hükümetin belirlediği ekonomik hedeflerin şaşmaması için, TÜİK'e yaptığı müdahale ile ortaya çıkmaktadır.
 
Bu ülke de yaşayan en sade vatandaş bile açıklanan enflasyon oranlarının piyasadaki gerçek enflasyon oranıyla uzaktan yakından ilgisi olmadığını bilmektedir. Çünkü enflasyon hesaplama yönteminde sıkıntılar var. Zira enflasyon hesaplama sepetinde bulunan birçok ürün günlük hayatımızda tükettiğimiz ürün olmamasının yanı sıra, sepetten bulunan ürünlerin enflasyonu etkileme oranlarında da çarpıklıklar vardır. Etkileme oranlarında, ürünlerin zorunlu tüketim ürünü olmaları göz önüne alınmamaktadır. Hesaplamada, gelir düzeyine bakılmaksızın, tüm yurttaşlar için eşit tüketim esas alınmaktadır. Halbuki alt gelir grubu ile üst gelir grubunun tüketim öncelikleri ve tükettikleri ürünler birbirinden farklıdır. Alt gelir grubunda bulunan insanların önceliği yaşamsal temel tüketim ürünlerdir. Bunların başında da gıda ürünleri gelmektedir ve nüfusun alt gelir grubunda bulunan %20'nin toplam harcamaları içindeki payı %29 olan gıda ürünlerinin 2014 yılı fiyat artışı %12.76'dır. 
 
4 kişilik bir ailenin, sadece mutfak giderinin karşılığı olan, açlık sınırının 1.280 TL. yoksulluk sınırının ise 4.050 TL. olduğunu düşündüğümüzde milyonlarca emeklinin payına düşenin açlık ve sefalet olduğunu söylemek abartı olmayacaktır. Kendilerine gelince han, hamam, saray yaptıran, çocuklarına gemi filoları kuran, bakanlarının çocuklarının evlerinde bulunan milyon dolarları, para sayma makinelerini, çelik kasaları yok sayan ve çocukları ile birlikte yolsuzluğa bulaşmış eski bakanlarını, TBMM'deki çoğunluğu ile aklayıp paklayanlara soruyoruz, ülke büyüdüyse, kişi başı milli gelirimiz 10 bin doların üstünde ise Türkiye'de yaşayan her bir insana düşen aylık milli gelir payı 1800 Tl. değil mi? O zaman nerde emeklinin 1800 TL aylığı. neden emeklinin ortalama maaşı 1300 TL dir. emekliler iktidardan payına düşeni istiyor…    
Bu çerçevede TBMM Başkanlığına sunmuş olduğum kanun teklifini ekte dikkatlerinize sunuyorum.
 

CHP İzmir Milletvekili Çam'ın Meclis Başkanlığına verdiği Kanun teklifi hakkındaki dilekçesinde Emekliler için şunları talep etti;

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

 
 
Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifim gerekçesi ile birlikte ektedir.
Gereğini saygılarımla arz ederim. 07.01.2015
 
 
                                                                     Musa ÇAM                                                                                                                                                                      İzmir Milletvekili
 
 
 
 
​GEREKÇE
 
Emeklilerimiz yaşamı boyunca çalışan, üreten, alın teri döken, bu ülkeye vergi veren, prim ödeyen ve bu çabanın ve emeğin karşılığını emekli olduğunda hak ettiği biçimiyle alması gereken yurttaşlarımızdır. Emeklilerimizin maddi koşullarının iyileştirilmesi ve yaşamlarını kolaylaştırıcı düzenlemelerin uygulamaya konulması anayasal güvence altına alınmış olan sosyal devlet ilkesinin bir gereğidir.
 
Emeklilerin hükümetin sıklıkla iddia ettiği biçimde sürekli büyüyen Türkiye'nin büyümesinden ve milli gelir artışından pay alması ve bu amaçla ilgili yasanın hayata geçirilmesi günümüz koşullarında bir zorunluluk arz etmektedir.
 
Aileleri birleştiren ve çoğu kez etraflarında yaşayan aile bireylerine katkı vererek ekonomik canlanmaya da katkı veren emekli aylıkları şu anki haliyle insanca yaşama olanağı sağlamaktan uzaktır. Emekli aylıklarının mümkün olan en kısa sürede ve en yüksek miktarda arttırılması ve asgari temel ihtiyaçlara yetecek seviyeye çıkarılması gerekmektedir. Bu nedenle kanun teklifi ile öngörüldüğü biçimde, yeterli olmasa da, yılda altı ay birer maaş ikramiye ödenmesi emeklilerimizi bir nebze de olsa rahatlatacaktır.
 
Bu kanun teklifi, emeklilerimize yılda altı ay ikramiye ödenmesini hedefleyerek, emeklilerimizin mağduriyetlerini sınırlı da olsa azaltmak amacıyla hazırlanmıştır.
 
 
 
SOSYAL SİGORTALAR VE GENEL SAĞLIK SİGORTASI KANUNUNDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
 
 
MADDE 1- 31/5/ 2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanuna aşağıdaki ek madde eklenmiştir.
 
"EK MADDE 10 - Bu kanuna veya 506, 1479, 5434, 2925 ve mülga 2926 sayılı Kanunlara göre aylık almakta olan kişilere veya bunların hak sahiplerine Ocak ayından başlamak üzere birer ay arayla, yılda altı defa olmak üzere almakta oldukları aylık tutarında ikramiye ödenir. "
 
MADDE 2- Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
 
MADDE 3- Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.​
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1022 kez okundu
Yükleniyor...