İzmir de Ulaşım

CHP’Lİ BAYIR, DAVUTOĞLU'NA 50 MİLYON VATANDAŞIN SIZDIRILAN BİLGİLERİNİ SORDU

CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen ve 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kişisel kimlik bilgilerini içeren belgelerin internette paylaşılmasını sordu.

08 Nisan 2016 Cuma 09:13
CHP’Lİ BAYIR, DAVUTOĞLU'NA 50 MİLYON VATANDAŞIN SIZDIRILAN BİLGİLERİNİ SORDU    


CHP İzmir Milletvekili Tacettin Bayır, Başbakan Ahmet Davutoğlu’na, bilgisayar korsanları tarafından internete yüklenen ve 50 milyona yakın Türkiye Cumhuriyeti vatandaşının kişisel kimlik bilgilerini içeren belgelerin internette paylaşılmasını sordu. 

Sızdırılan kimlik bilgileriyle kredi çekmekten, resmi belge almaya, vekalet vererek mal varlığı devrinden, okul ve ehliyet gibi resmi işlemlere kadar birçok şeyi yapmak mümkün olması nedeniyle yaşanılabilecek mağduriyetlere dikkat çeken Bayır, Ulaştırma Bakanı Sayın Binali Yıldırım, "Hırsızlıktan haberimiz var" diyor, Diyarbakır Milletvekiliniz Galip Ensarioğlu özel bir kanalda katıldığı programda,  “Yasama, yürütme ve yargı elimizde” sözlerini sarf ediyor.  Adalet Bakanı da, "Bu bilgiler Yüksek Seçim Kurulu tarafından Siyasi partilerle de paylaşılıyor"  açıklamasını yaparak, Türkiye’deki tüm siyasi partileri zan altında bırakmış oluyor.  Bu durumda,  Üç partilinizin söylemlerinden yola çıkarak, en büyük zanlı AKP olmaz mı?’’ dedi.

Öte yandan 2009’dan bu yana yapılan tüm seçimlerin şaibeli olabileceğin ifade eden Bayır, “2008 sonraki tüm seçimlerde sahte oy kullanılabileceği konusunda ne düşünüyorsunuz?” diye sordu. 

Bayır, dönemin Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım’ın açıklamalarını “Hırsızlık olayı resmiyet kazanmıştır” diyerek yorumladı.
Paylaşılan bilgilerde 1990 yılından önce doğmuş vatandaşların bilgilerinin mevcut olduğu ve oluşturulan veri tabanındaki bilgilerin silinmesinin de imkânsız olduğunun uzmanlarca dile getirildiğini belirti. 

Bayır verdiği yazılı soru önergesinde şu soruları yöneltti: 

1. Paylaşılan veri tabanındaki bilgilerin sadece 2008 yılında 18 yaşını doldurmuş kişileri kapsadığı iddiaları doğru mudur? 

2. Alınan kimlik bilgileriyle sahte kimlik kartı çıkartılıp, ölmüş ya da bir önceki seçimde oy kullanmamış kişiler adına 2008 sonraki tüm seçimlerde sahte oy kullanılabileceği konusunda ne düşünüyorsunuz? 

3. 12 Haziran 2011, 7 Haziran 2015, 1 Kasım 2015 Genel seçimleri, 29 Mart 2009, 30 Mart 2014 Yerel seçimleri, 12 Eylül 2010 Anayasa değişikliği ve 10 Ağustos 2014 tarihinde yapılan Cumhurbaşkanı seçimlerinin şaibeli olmadığını iddia edebilir misiniz?

4. Bu konu hakkında savcıların adli soruşturma açması sizce yeterli midir? Değilse bu konunun meclis gündemine alınması ve tüm siyasi partilerin katılımıyla bir Meclis Araştırma Komisyonunu kurulması konusunda parti grubunuza talimat vermeyi düşünüyor musunuz?

5. O dönemde de Ulaştırma Bakanı olan Binali Yıldırım’ın “Bu haber çok eski bir haber. 2010 yılında da böyle bir iddia ortaya atılmıştı. Şimdi bu, zaman zaman ısıtılıp ısıtılıp gündeme getiriliyor, yeni bir haber gibi servis yapılıyor. Şu an ortaya çıkan haberlerin güncel bir değeri yok. Bu, bildiğimiz bir konudur, geçmişte yaşanmış bir hadisedir” diyerek itiraf etmesiyle bu hırsızlık olayı resmiyet kazanmıştır. Sayın Başbakan Ulaştırma Bakanınızın o dönemdeki internetten paylaşımdan haberi olmasına rağmen, gerekli önlemleri almaması ve görevini ihmal nedeniyle hakkında bir soruşturma açtırmayı düşünür müsünüz?

Adalet Bakanınızın bu bilgiler Yüksek Seçim Kurulu tarafından Siyasi partilerle de paylaşılıyor demesi Türkiye’deki tüm siyasi partileri zan altında bırakmaz mı? Özellikle Diyarbakır milletvekiliniz Ensarioğlu'nun “Yasama, yürütme ve yargı elimizde” demesine bakılırsa, en büyük zanlı siyasi parti, AKP olmaz mı?

6. Sızdırılan kimlik bilgileriyle kredi çekmekten, resmi belge almaya, vekalet vererek mal varlığı devrinden, okul ve ehliyet gibi resmi işlemlere kadar birçok şeyi yapmak mümkün olması nedeniyle, mağduriyetler yaşayan vatandaşlarımızın ilgili bakanlık ve genel müdürlükler aleyhine maddi ya da manevi davalar açılmasının yaratacağı sorunları başbakan olarak nasıl aşmayı düşünüyorsunuz?

7. Türkiye’deki tüm nüfus bilgilerini bir araya toplayan ve yegane proje olarak sunulan MERNİS’i  Nüfus İşleri Genel Müdürlüğünün web sayfası “Proje dünyada ilk e-devlet projelerinden olup ülkemizdeki ve Avrupa’daki tüm projelere de ilham olmuştur. Proje ile bilgilerin güvenli paylaşımı, bilgilerin hızlı güncellenmesi ve vatandaşa verilen hizmetteki hızın ve verimin de artması amaçlanmıştır.” övgüleriyle tanıtmaktadır. Yaşanan bu hırsızlık olayı sonrasında MERNİS uygulamasını tekrar gözden geçirtmeyi düşünür müsünüz?
 

Bu haber 2150 kez okundu
Yükleniyor...