İzmir de Ulaşım

CHP’Lİ AYTUN ÇIRAY:“NATO’DAN ÇIKACAK MIYIZ?”

20 Şubat 2015)CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın “Uzun menzilli hava savunma sistemi NATO’ya entegre edilmeden kullanılacaktır” açıklamasının ardından konuyu tekrar TBMM gündemine taşıdı.

20 Şubat 2015 Cuma 17:55
CHP’Lİ AYTUN ÇIRAY:“NATO’DAN ÇIKACAK MIYIZ?”
 

20 Şubat 2015)CHP İzmir Milletvekili Dr. Aytun Çıray, Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz’ın “Uzun menzilli hava savunma sistemi NATO’ya entegre edilmeden kullanılacaktır” açıklamasının ardından konuyu tekrar TBMM gündemine taşıdı.
 “Önergeme verilen bu yanıt yeni bir soru önergesini gerekli kılmıştır” diyen Çıray, İsmet Yılmaz’a “Bu gelişme Türkiye’nin 63 yıllık NATO üyeliğinin ciddi olarak sorgulanmasına yol açabilecek potansiyele sahiptir. NATO’dan çıkmayı düşünüyor musunuz?” diye sordu.

ÇİN FÜZESİNDE AMAÇ BAĞIMSIZLIK DEĞİL EKSEN DEĞİŞİKLİĞİ
Çıray, gelen yanıt üzerine verdiği soru önergesinde sözlerini şöyle sürdürdü: 
“Füze sisteminde Çin'in tercih edilmesinin savunma kaynaklarımızı çeşitlendirmek, dolayısıyla bağımsızlığımızı güçlendirmekle uzaktan yakından ilgisi yoktur. Türk Ordusuna kurulan kumpasların planlayıcıları milli ordudan söz edemezler. Yılmaz, savunma kaynaklarımızı çeşitlendirme gibi sözde gerekçelerle asıl niyetlerini maskelemeye çalışıyor. Bu tercihte ısrar edilmesinin temel nedeni, Türkiye'yi modernleşme rotasından çıkarmak ve mutlak tek adam diktatörlüğüyle uyumlu bir  dış politika oluşturmaktır. Bu bir eksen kaymasıdır.”
Çıray, Nato ile ilgili TBMM Başkanlığına verdiği ikinci soru önergesinde Yılmaz’a şu soruları sordu: 

TÜRKİYE NATO İŞBİRLİĞİ GAYRI MİLLİ MİDİR?
“Çin’den alınması düşünülen Uzun Menzilli Hava Savunma Sistemleri ile ilgili ‘Söz konusu sistem, NATO’ya entegre edilmeden kullanılacaktır’ dediğinize göre TBMM kararı ile üyesi olduğumuz NATO ile yürüttüğümüz işbirliğini gayrı milli olarak mı değerlendiriyorsunuz?

KOMUTANLARIN TUTUKLANMASI MİLLİ MİYDİ?
Milli ordu konusundaki hassasiyetiniz(!) TSK’nın komutanlarının Ergenekon, Poyraz, Balyoz vs. gibi adlarla anılan hukuka aykırı davalarda tutuklanmaları sırasında yok muydu?
Bu yazılı cevabınızın arkasında Genelkurmay görüşünün yer aldığı karargâh etüdü var mı? Varsa açıklayacak mısınız?

KÜRECİK’TEKİ RADARI KALDIRMAYI DÜŞÜNÜYOR MUSUNUZ? 
Kamuoyunda ‘Füze Kalkanı’ olarak bilinen NATO’nun yeni füze savunma konsepti sizin iktidar bulunduğunuz 2010 Lizbon NATO Zirvesi’nde kabul edilmiştir. Bu karar ile ABD’nin Füze Savunma sistemi ile NATO’nun ve üye ülkelerin Füze savunması Sistemleri resmen bütünleşmiştir. Bu çerçevede; fiilen ABD’nin milli sistemi içinde faaliyet gösteren Kürecik’teki radarı kaldırmayı düşünüyor musunuz?
Türkiye’nin NATO Füze kalkanı sistemine Çin teknolojisini milli olarak kullanabilmesi olası mıdır? Değilse eğer çöpe gidecek milyarlarca doların hesabını verebilecek misiniz? 

 “KİM DOĞRUYU SÖYLÜYOR”
Savunma Sanayi Müsteşarlığı sizi yalanlayarak Reuters’a Çin füzeleri konusunda henüz sonuca varılmadığını söyledi. Siz mi SSM’lığının yetkilisi mi doğruyu söylüyor?
 
 
Haber Kaynağı: ESH

Bu haber 1266 kez okundu
Yükleniyor...