İzmir de Ulaşım

İLİMİZDE HAVA KİRLİLİĞİ VARDIR

AKP Merkez İlçe Başkanı sayın Bülent Eser yaptığı basın açıklamasında “Afyonkarahisar’da hava kirliliği olduğu iddiaları asılsızdır. Termal ısıtmadan, doğalgaza kadar pek çok ısınma alternatifi olan bir kentte hava kirliliği olduğu iddiasında bulunanlar iddialarını ispatlamakla mükelleftir. “ diyerek CHP Merkez İlçe Başkanlığı olarak yaptığımız basın açıklamasına atıfta bulunmaktadır. Bilimsel verileri sunmadan önce başkanıma birkaç hatırlatmada bulunmak isterim.

18 Ocak 2013 Cuma 12:34
 1- İl Halk Sağlığı Müdürü sayın Lütfi Akgün 11.01.2013 tarihli basın açıklamasında hava kirliliğinden insanların birinci derecede etkilendiğini belirterek vatandaşların üzerine düşeni yapmasını istemiştir. 2- Yine aynı tarihte AKP’li Belediye Başkanı sayın Burhanettin Çoban basına yansıyan açıklamasında Afyonkarahisar’da hava kirliliğinin bulunduğunu ancak bu kirliliğin tehlike sınırlarında olmadığını ifade etmiştir. Çevre Bakanlığının yaptığı araştırma sonuçlarında Afyonkarahisar’ın havasının kirli iller arasında yer aldığının hatırlatılması üzerine yaptığı açıklamalarla ilimizde hava kirliliği olduğu ve bununla ilgili yapılması gerekenleri sıralamıştır. 3- Çevre Bakanlığının yıllık istatistik açıklamalarında 2010-2011 yılı kış döneminde 163 μg/m3 PM10 ortalaması ile havası en kirli dördüncü il, 2011-2012 yılı kış döneminde 140,97 PM10 ortalama ile havası en kirli ikinci il olmuştur. Sayın AKP Merkez İlçe Başkanına bizleri empati yoluyla anlamaya çalışmak yerine öncelikle kendi belediye başkanının ve bürokratının sözlerine kulak vermesini ve devletin resmi rakamlarını takip etmesini öneririm. Yeniden belirtmek isterim ki hava kirliliği insan sağlığı açısından ciddi riskleri beraberinde getirmektedir. Bu sebeple siyaset malzemesi yapılmayacak kadar önemli bir konudur. Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından ciddiyetle takip edilmektedir. Potansiyel sağlık ve çevre etkilerinden dolayı Avrupa Birliği ülkelerinin de içinde bulunduğu dünyanın birçok bölgesinde PM (Partikül Madde) konsantrasyonunun sınır değerleri yönetmeliklerle belirlenmiştir. Yıllık ve günlük PM10 sınır değerleri sırasıyla; 40 μg/m3 ve 50 μg/m3 olarak Avrupa Parlamentosu ve Konseyinin 21 Mayıs 2008'de dış ortam hava kalitesi için hazırlamış olduğu 2008/50/EC numaralı direktifi ile yasalaşmıştır (Anonymous 2008). Kirliliğin olumsuz sağlık etkilerinin önemli oranda azaltılabilmesi için WHO hava kalitesi standartlarının PM10 için 50 μg/m3 altındaki değerlerin her yerde sağlanması tavsiyesinde bulunmuştur (Anonymous 2007). Türkiye'de ise 6 Haziran 2008'de yürürlüğe giren hava kalitesi yönetmeliğinde, PM10 standartları günlük ve yıllık olarak sırasıyla; 50 μg/m3 ve 40 μg/m3 olarak belirlenmiştir. SO2 değeri AB için sınır değer 125 µg/m3 olarak saptanmıştır. Çevre Bakanlığı Avrupa Birliği müktesabatı gereği olarak tüm illerimizde (yetersiz olmakla birlikte) hava kirliliği ölçümleri yapmakta ve bunları internet sitesinden yayınlamaktadır. İlimizde 1.01.2013- 16.01.2013 tarihleri arasında günlük ortalama PM 10 değerleri 68-301 arasında, SO2 değerleri 45-323 arası değerlerde seyretmiştir(http://www.havaizleme.gov.tr/Default.ltr.aspx). Dileyen tüm vatandaşlarımız gibi sayın Bülent Eser de bu siteden hava kirliliği ölçümlerini takip

edebilir. Hava kirliliği başta insanlar olmak üzere tüm canlılara zarar veren ciddi bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle çocuklar, yaşlılar, Kalp ve Akciğer hastaları olmak üzere tüm insanlarda üst solunum sistemi, Akciğer ve kan hastalıklarına yol açabilmektedir. Bu derece önemli bir konuda başta siyasetle uğraşanlar olmak üzere tüm toplum kesimlerinin polemikten uzak, sağduyulu davranmaları gerektiğini, önceliği şehrimizde yaşayan insanların sağlığına vermelerinin önemini hatırlatmak isterim.


Bu haber 3973 kez okundu
Yükleniyor...