İzmir de Ulaşım

NÜKLEER ENERJİ? HAYIR

Nükleer enerji santralleri, güvenlikten radyoaktif atıklara kadar pek çok risk barındırıyor. Birçok ülkede "enerji arz güvenliği" ve "ucuz elektrik" temini için önemli bir alternatif olduğu anlatılıyor ancak WWF bu iddiaların doğru olmadığını biliyor. #NükleereHayır dememizin nedenleri var.

15 Nisan 2015 Çarşamba 10:56
NÜKLEER ENERJİ? HAYIR 


Nükleer enerji santralleri, güvenlikten radyoaktif atıklara kadar pek çok risk barındırıyor. Birçok ülkede  "enerji arz güvenliği" ve "ucuz elektrik" temini için önemli bir alternatif olduğu anlatılıyor ancak WWF bu iddiaların doğru olmadığını biliyor. #NükleereHayır dememizin nedenleri var.
NÜKLEER ENERJİ PAHALIYA PATLAR 
Farklı elektrik üretim tesislerindeki ömür boyu maliyetler hesaba katıldığında, seviyelendirilmiş enerji maliyeti hesaplarına göre nükleer enerjinin daha pahalı olduğu görülüyor. (Megavatsaat başına ABD Doları)

Nükleer santrallerin maliyet tahminleriyle gerçekleşen maliyetler arasında derin uçurumlar var. 2005'te yapımına başlanan ve 2009'da bitirilmesi öngörülen Olkiluoto-3 nükleer reaktörünün 3 milyar avroya mal olacağı hesaplanmıştı. İnşaat hâlâ sürüyor. 2018'den önce tamamlanması beklenmeyen projenin maliyeti şimdiden 8,5 milyar avroya ulaştı. Maliyet artışıyla ilgili benzer örnekler Fransa, ABD ve İngiltere'de de mevcut. (Kaynak:  WWF-Türkiye, Türkiye'nin Yenilenebilir Gücü Raporu, http://bit.ly/1ANmyEM )

Yapacaksak yenilenebilir enerjinin reklamını yapalım.
Konya Karapınar'da güneş enerjisinden elektrik üretiminin maliyeti nükleer enerjiden çok daha ucuz. Üstelik, teknolojideki gelişmeler sayesinde güneş enerjisinin maliyeti her geçen gün düşüyor.

ATIKLAR NE OLACAK? 
Nükleer enerji santralleri binlerce yıl radyoaktif kalacak atıklar üretir. Bu atıklar yok edilemez. Akkuyu Nükleer Santrali'nin ÇED raporunda belirtilen, nükleer atıklarla ilgili strateji ise yetersiz. 11 Mart 2011'de meydana gelen deprem ve tsunami sonrası Japonya'nın Fukuşima kentinde yaşanan felakette ortaya çıkan radyasyonun atık havuzlarından kaynaklandığı unutulmamalı.

ÖNCE ENERJİYİ VERİMLİ KULLANALIM 
Enerji verimliliği ve tasarruf potansiyellerinin değerlendirilmesi yani tüketimi azaltmak aslında doğaya en az zarar veren, en ucuz elektriği üretmek demek. Üstelik Türkiye'nin değerlendirilmeyi bekleyen yenilenebilir enerji potansiyeli de çok fazla. Sadece güneş enerjisi potansiyelimiz yılda 380 milyar kilovatsaate eş.  Bugünkü elektrik tüketimimiz ise yılda 250 milyar kilovatsaat civarında.
Elektrik üretmenin onlarca farklı yolu varken bu kadar büyük bir risk almayalım. Bizim ve diğer canlıların yaşamı önceliğimiz olsun. 


Kaynak:WWF TÜRKİYE(DOĞAL HAYATI KORUMA VAKFI) 

Bu haber 1441 kez okundu
Yükleniyor...